Kvote

Objavljen nacrt odluke o upisima u srednje škole. Na raspolaganju malo manje od 47 tisuća upisnih mjesta

Ingrid Šestan Kučić

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Početak prijava učenika u elektronički sustav upisa u srednje škole (NISpuSŠ) bit će 24. svibnja, dok bi početak prijava srednjoškolskih programa bio 25. lipnja. Natječaj za upis objavit će se do 20. lipnjaMinistarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u javno savjetovanje odluku o upisu učenika u srednje škole u školskoj godini 2021./22., a prema nacrtu odluke, ukupno su planirana 46.823 upisna mjesta u 2.187 razrednih odjela. U srednjim školama kojima je osnivač država ili jedinice lokalne, odnosno područne samouprave, ima mjesta za 44.411 učenika u 2.065 razrednih odjela.


Najveći broj učenika, kao i prijašnjih godina, upisat će se u četverogodišnje strukovne programe za koje u Ministarstvu planiraju 18.489 upisnih mjesta, što znači da će te programe upisati 41,6 posto budućih učenika prvih razreda. Za gimnazijske programe planira se upis 10.584 učenika, odnosno njih 23,83 posto, a u trogodišnje programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije 6.588 učenika, što čini 14,83 posto ukupne upisne kvote. U programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine upisat će se 5.226 učenika, odnosno 11,77 posto, u programe koji obrazuju medicinske sestre/tehničare upisuje se 1.077 učenika, što je 2,43 posto učenika. Preostali broj mjesta raspoređen je na programe za stjecanje niže stručne spreme, prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju te programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola.


Vjerske škole


Prema nacrtu odluke Ministarstva, u prve razrede programa srednjih škola čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti planira se mogućnost upisa za 869 učenika u 37 razrednih odjela. Uz to, programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe planira se mogućnost upisa za 1.543 učenika u 85 razrednih odjela.
Prema nacrtu odluke, početak prijava učenika u elektronički sustav upisa u srednje škole (NISpuSŠ) bit će 24. svibnja, dok bi početak prijava srednjoškolskih programa bio 25. lipnja. Natječaj za upis učenika objavit će se najkasnije do 20. lipnja na mrežnim stranicama i oglasnim pločama srednje škole i osnivača. Prijave programa koji provode prijemne ispite završavaju 28. lipnja, a 6. srpnja s lista će se brisati kandidati koji nisu zadovoljili preduvjete, dok prijave završavaju dan kasnije, 7. srpnja.


​Jesenski rok


Konačne ljestvice upisa bile bi objavljene 10. srpnja, dok će od 12. do 14. srpnja trajati dostava upisnica i ostale dokumentacije u škole, čime učenici završavaju proceduru upisa u srednje škole. Dokumentacija će se, isto kao i lani, u škole moći dostaviti elektroničkim putem i osobno.


Prema nacrtu odluke Ministarstva, prijave programa na jesenskom upisnom roku trebale bi započeti 21. kolovoza, a završavaju već 26. kolovoza. Konačne ljestvice poretka u jesenskom roku bit će objavljene 28. kolovoza, a učenici upisnice dostavljaju 30. i 31. kolovoza. Iako nacrt predviđa dva upisna roka, ljetni i jesenski, učenici će se moći upisivati u srednje škole i u rujnu, i to od 2. do 24. rujna, a riječ je o naknadnom upisnom roku za upis u srednju školu u program obrazovanja u kojemu je nakon jesenskoga upisnog roka ostalo slobodnih mjesta.