Abortion Care Guideline

Objavljen je hrvatski prijevod stručnog medicinskog priručnika o skrbi vezanoj za pobačaj

Portal Novi listSvjetska zdravstvena organizacija je prvo izdanje Priručnika o skrbi vezanoj za pobačaj objavila 2003. godine te se otada on preveo na razne jezike diljem svijeta kako bi praksu, preporuke i iskustva prenio onima koji svakodnevno rade u skrbi vezanoj za pobačaj.


Riječ je o medicinskom priručniku te su prijevod najčešće radile stručne organizacije. Kako u Hrvatskoj živimo u društvu u kojem struka ignorira skrb vezanu za pobačaj – tog posla se uhvatilo civilno društvo.


Priručnik o skrbi vezanoj za pobačaj je priručnik za zajednicu. On donosi upute nacionalnim, regionalnim i lokalnim tvorcima politika, provoditeljima i voditeljima programa seksualnog i reproduktivnog zdravlja, članovima organizacija civilnog društva, zdravstvenim radnicima i osobama kojima je potreban skrb vezana za pobačaj.
Predsjednica Međunarodne federacije ginekologije i opstetricije FIGO, doktorica Anne-Beatrice Kihara, istakla je: “Pobačaj nije samo bitno zdravstveno pitanje; pristup skrbi vezanoj za pobačaj izravno je povezan s reproduktivnom i socijalnom pravdom.


Dokazi jasno pokazuju da su oni kojima je uskraćen pristup pobačaju izloženi najvećem riziku od smrti i invaliditeta majki, a nije slučajno da oni također predstavljaju žene, djevojke i trudne osobe koje su tijekom povijesti marginalizirane, diskriminirane, žive u krajnjem siromaštvu, iz ruralnih su sredina i adolescentice su.


FIGO je dio nezaustavljivog pokreta zagovornika pobačaja koji neće odustati od svoje dužnosti pružanja zdravstvene skrbi i socijalne pravde.”


Prijevod je organizirala udruga PaRiter iz Rijeke te su njegove glavne urednice Marija Trcol i Tea Vidović Dalipi. Prijevod s engleskog na hrvatski jezik radile su prevoditeljice Eva Fućak i Andrea Rudan, a stručnu recenzuru dr. sc. Jasenka Grujić.


Iz udruge Pariter poručili su: “Vjerujemo da je hrvatski prijevod jedan pozitivan pomak za skrb vezanu za pobačaj u zajednici u kojoj živimo. Želimo da iz njega učimo i gradimo solidarnost za sve kojima je ova podrška i pomoć potrebna.”


Priručnik je dostupan na web stranici udruge PaRiter te se slobodno može skidati, dijeliti i koristiti.