Samo bez halabuke

Obećanje iz MZOŠ-a: Nijedan student neće ostati bez zdravstvenog

Hina

Taj problem već je riješen i to je samo halabuka koja je nepotrebna i koja diže tenzije među studentima, izjavio je ministra Željko JovanovićSPLIT Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odbacio je prozivke Hrvatskog studentskog zbora (HSZ) da bi 8.000 studenata nakon 1. studenoga moglo ostati bez zdravstvenog osiguranja, poručivši kako nitko neće ostati bez zdravstvene zaštite te da je nepotrebno »dizati halabuku oko toga«.


»Taj problem već je riješen i to je samo halabuka koja je nepotrebna i koja diže tenzije među studentima«, izjavio je Jovanović novinarima u splitskom HNK, uoči obilježavanja 60. obljetnice osnutka Kineziološkog fakulteta u tom gradu.


Naglasio je kako je njegovo ministarstvo, odmah kada je čulo za izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osigueranju, uputilo prijedlog Ministarstvu zdravlja da svi studenti od trenutka kada upišu svoj studij imaju osam godina besplatno zdravstveno osiguranje. Pojasnio je kako to znači da će, primjerice, oni koji upišu fakultet u 25. godini života »bez problema imati osiguranje do 33. godine«.


Jovanović je ustvrdio kako je Ministarstvo zdravlja prihvatilo prijedlog njegova ministarstva. U tom smislu čekuje da će Vlada na sjednici u četvrtak prihvatiti taj zakon, te da će ga Sabor izglasati po hitnoj proceduri i »niti jedan student neće ostati bez zdravstvene zaštite, jer je zdravlje svima na prvom mjestu, pa naravno i studentima«.Jovanović je poručio kako bi studenski predstavnici »koji sada dižu buku« trebali odgovoriti zašto to nisu učinili prije nego što je zakon izglasan u Saboru.

Na prozivke HSZ-a kako zbog neusklađenosti ministarstava zdravlja i obrazovanja oko donošenja spomenutog zakona po prvi put u povijesti više od 8.000 studenata može ostati bez prava na obvezno zdravstvenog osiguranja, ministar je kazao i kako bi studentski predstavnici trebali pratiti kakvi se zakoni donose te na vrijeme reagirati. »Nisu to učinili. Da su to učinili ništa od ovog se ne bi dogodilo«, naglasio je.


Uoči svečanog obilježavanja 60 godina od osnutka splitskog Kineziološkog fakulteta Jovanović je izjavio kako je riječ o velikom jubileju, istaknuvši kako se na tom studiju prelamaju svi dijelovi ministarstva kojemu je na čelu – znanost i obrazovanje i sport.


»Kineziološki studij je odigrao veliku ulogu u sjajnim rezultatima splitskih sportaša i sportaša iz cijele Hrvatske, pa je i to jedan od razloga zašto je Split najsportskiji grad na svijetu«, poručio je Jovanović.