Dio nije pristupio

NOVO ZAKAZIVANJE CARNETA Probni esej za maturante pao na virtualnom ispitu

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sanjin Strukić PIXSELL

Foto Sanjin Strukić PIXSELL

CARNET-ova platforma Loomen još jednom je zakazala u ključnom trenutku, a umjesto da pišu esej za koji su se pripremili, dio maturanata jutro je proveo telefonirajući naokolo u potrazi za rješenjem da bi se na kraju razočarano vratili online nastaviMinistarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja organiziralo je jučer pisanje probnog online eseja iz hrvatskog jezika, čiji je cilj, kako pojašnjavaju u Ministarstvu, povratnom informacijom o napisanom eseju pomoći učenicima da se što kvalitetnije pripreme za ispit državne mature iz hrvatskoga jezika i testirati mogućnosti online provedbe državne mature. Međutim, tu povratnu informaciju neće dobiti svi maturanti koji su se prijavili za pisanje eseja, jer se velik broj njih jučer nije mogao logirati u sustav.


Nastali problemi


CARNET-ova platforma Loomen još jednom je zakazala u ključnom trenutku, a umjesto da pišu esej za koji su se pripremili dio maturanata jutro je proveo telefonirajući školama, Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje, kao i CARNET-u te su u konačnici razočarano odustali od pisanja eseja i vratili se na online nastavu. Tako je dio od 13.180 maturanata koliko ih je prijavilo pisanje eseja planiranih 160 minuta za ispit koristilo za nerviranje i uzaludno pokušavanje prijavljivanja. Prema podacima Ministarstva esej je ipak uspjelo pisati nešto više od 11.500 maturanata, a nastale probleme opravdali su činjenicom da je riječ o testnom sustavu te da će se sve prijavljene poteškoće analizirati i naučene lekcije primijeniti u budućem radu.


Jučerašnji esej prvi je put da se bilo koji test državne mature proveo u virtualnom okruženju, a uz povratne informacije za učenike o uspješnosti pisanja eseja taj pokušaj treba poslužiti i za ispitivanje tehnoloških mogućnosti online pisanja ispita državne mature. Te se mogućnosti nisu pokazale baš najboljima, jer u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji esej je jučer željelo pisati sedamdesetak maturanata, no kako kaže ravnateljica Jane Sclaunich, to nije svima uspjelo.
– Tijekom jutra maturanti su nam se javljali s primjedbama da se ne mogu prijaviti u sustav i da su uskraćeni za pisanje probne mature koju su na vrijeme prijavili. Neki od njih su zvali Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, a oni su ih upućivali na CARNET. Kažu da su se bezbroj puta pokušavali prijaviti i na kraju su bili razočarani. Mi kao škola od Nacionalnog centra uoči pisanja eseja nismo dobili nikakve informacije pa čak ni koliko je učenika prijavilo, a kad se dogodi neki problem normalno je da učenik prvo traži pomoć od škole. Sreća da je pisanje bilo probno, jer da nije što bi učenici učinili sa svojom maturom. Trinaest tisuća maturanata koji su se prijavili naspram broja maturanata koji inače pišu maturu je malo i radi se o nečemu što je dugo pripremano, a opet su nastali problemi, kaže ravnateljica.


Dodatni stres


Navodeći pak kako se sve radi nepripremljeno predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić potvrđuje da je također dobio informacije o problemima učenika te upozorava da još uvijek postoje brojna pitanja koja su bez odgovora.


– Cijenu će platiti oni koji su najmanje krivi, a to su učenici. Njih se izlaže nepotrebnom stresu. Nema tu više nikakvih rješenja koja bi se mogla primijeniti. Cijela ova školska godina je neregularna i to stalno ponavaljam, a sve ono što se nudi kao rješenje, ne samo da nije rješenje nego donosi dodatni stres. Mi smo kao sindikat nudili različita rješenja koja se nisu željela prihvatiti, a ministarstvo nas često poklapa izjavom da je lako kritizirati iz fotelje. Međutim, to nije tako, jer imali smo prava i konkretna rješenja. Probni esej ispao je cirkus, kao i što je početak nastave u ponedjeljak ispao cirkus. Nitko ne pita kako je učeniku koji sjedi sam u školi. To su traumatične situacije. Jučerašnja nemogućnost svih maturanata da pristupe maturi uopće ne iznenađuje, jer uvijek kada pristupa veliki broj osoba sustavu taj sustav pada i to je bilo za očekivati. Kada smo već kod eseja i tu je bilo lutanja, hoće li se ili neće pisati i kako će se pisati.


Problem je u tome što će politika sve prije napraviti nego preispitati svoje odluke i ne priznati da je pogriješila, a ovdje se utjecaj politike vidi. Taoci smo situacije gdje se vladajućima žuri na izbore, a oluke se ne preispituju jer su uvjereni da će na taj način biti honorirani od stane birača. Međutim, osobno nisam siguran u to, zaključuje Stipić.


Rezultate eseja učenici će dobiti nakon 25. svibnja


Oni koji su jučer ipak imali sreće i uspjeli su se prijaviti u sustav na A razini ispita imali su ponuđene teme »Antigona« i »Posljednji Stipančići«, a na B razini »Zločin i kazna« te »Posljednji Stipančići«, a Ministarstvo je jučer objavilo da će učenici rezultate eseja dobiti u tjednu koji započinje 25. svibnja. Esej je ove godine, za razliku od prošle dvije, dio testa državne mature iz hrvatskog jezika, ali se neće pojedinačno bodovati. Za sve one koji jučer nisu mogli pristupiti pisanju online probnog eseja te isti nisu predali iz Ministarstva su pročili da je rezevna opcija na mrežnim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji je omogućio maturantima da pošalju svoj esej na ocjenjivanje.