Ne damo novinarstvo!

Novinari prosvjeduju u Zagrebu: ‘Živimo u zemlji u kojoj možete biti osuđeni zbog pisanja istine’

Bojana GuberacNovinarski prosvjed »Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!«, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), počeo je u 12,05 sati pred zgradom zagrebačkog Novinarskog doma kako bi, u prosvjednoj šetnji, osam zahtjeva protiv cenzure ostavili Ministarstvu kulture u Runjaninovoj ulici i nakon toga ih uručili Vladi na Markovu trgu.


– Dosta je bilo progona novinara. Dosta je ugnjetavanja javne profesije koje traje desetljećima. Aktualna vlada se ponaša ignorantski i kao mnoge dosad uništava novinarstvo. Živimo u zemlji u kojoj možete biti osuđeni zbog iznošenja istine. Vrijeme je da im kažemo dosta. Akcija danas ne završava, tek kreće, poručio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.


Hrvatskim novinarima pridružili su se i kolege iz susjednih zemalja, a ima i oporbenih političara – od Bojana Glavaševića, Ranka Ostojića, Miranda Mrsića, Davora Bernardića, Gordana Marasa, Joška Klisovića do Dalije Orešković. Ima i drugih javnih osoba poput glazbenika Ede Maajke, Damira Martinovića Mrleta i njegove supruge Ivanke.

– Došao sam zato jer su kolege izloženi maltretiranju pojedinaca. Obzirom na taj zakonski članak o sramoćenju koji omogućuje da se novinare progoni zbog istine. Prosvjed je važan da se vidi da postoji neka kritička svijest o društvu i da postoje neki koji su i dalje svjesni da je novinarstvo sedma sila, izjavio je za Novi list HRT-ov Aleksandar Stanković koji se također pridružio prosvjedu kolega.


———————————–


U HND-u su, uoči prosvjeda, potvrdili kako su obavijestili Vladu i premijera Andreja Plenkovića da će im uručiti osam zahtjeva protiv cenzure među kojima su zahtjevi da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, zahtjevi za zakonsku zaštitu novinara koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizicija Vijeća za elektroničke medije, ali i razrješenje vodstva Hrvatske radiotelevizije i hitne izmjene Zakona o HRT-u.


Osim toga, u HND-ovim zahtjevima su i osiguranje provedbe Zakona o medijima i provedba statuta medija, onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo.


»Novinari izlaze na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv novinara i medija kojih je u ovom času više od 1160, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona i izostankom ozbiljne medijske politike«, ističu u HND-u.


Najavljeni prosvjed uslijedio je nakon što je sredinom veljače više od trideset udruga civilnog društva pokrenulo dvotjedni bojkot HRT-a te najavilo kako neće sudjelovati u programu javne radiotelevizije, pojavljivanjem u studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.


Bojkotu su se kasnije pridružili sindikati i oporbene stranke među kojima su SDP, Amsterdamska koalicija, Start i Klub nezavisnih zastupnika, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je potvrdio kako će, u znak solidarnosti s novinarima, doći na prosvjed.


Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u petak je, nakon dodjele Nagrade Miko Tripalo za 2018. Novinarskom društvu, zbog borbe za ostvarivanje slobode medije i zaštite novinara, kazao da na prosvjed poziva sve kojima je stalo do slobodnih medija, ali je ponovio i kako je to novinarski prosvjed.


Istaknuo je i da se HND u startu ograđuje od bilo kakvih pokušaja politizacije i onih koji će, kako je posebno naglasio, »isticati stranačke zastave«.


»Nenormalno je da jedna vlada koja želi biti proeuropska šutke gleda kako se uništava novinarska profesija. Mi želimo da hrvatski građani shvate da slobodni mediji i novinari omogućavaju da imaju pravo na slobodno i pravodobno informiranje. I zato očekujemo da u subotu građani u što većem broju dođu na prosvjed s kojeg ćemo poslati vrlo jasne poruke«, poručio je Zovko na ovotjednoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljen prosvjed.