Skromna svečanost

Novinara će biti više nego uzvanika: Sve je spremno za prvu inauguraciju na Pantovčaku

Dražen Ciglenečki

Foto Robert Anić / Goran Stanzl PIXSELL

Foto Robert Anić / Goran Stanzl PIXSELL

Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović danas će obaviti primopredaju dužnosti. U ponoć Grabar-Kitarović prestat će biti predsjednica Republike, a Milanović će u ulozi formalnog državnog poglavara prvi put na Pantovčak doći sutra ujutroDanas u ponoć Kolinda Grabar-Kitarović prestat će biti predsjednica Republike, a 12 sati ranije prisegu će položiti Zoran Milanović, koji će u ulozi formalnog državnog poglavara prvi put na Pantovčak doći u srijedu ujutro. U Uredu predsjednika jučer je održana generalna proba Milanovićeve inauguracije, ali neće to biti nekakav organizacijski zatjevan događaj.


Milanović je zaključio da je ustavnoj poziciji hrvatskog predsjednika primjerenija inauguracija koja će biti manje pompozna nego dosadašnje, pa prisegu neće položiti na Markovom trgu, kao što su to činili njegovi prethodnici Franjo Tuđman, Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović. Stoga će prisutno biti i puno manje uzvanika, njih svega četrdesetak. Pritom je zanimljivo da će na inauguraciji dobro biti zastupljeni Milanovićevi politički protivnici iz HDZ-a dok iz vodstva njegovog SDP-a neće biti skoro nikoga.


Cijeli državni vrh


Među pozvanima su premijer Andrej Plenković koji je na čelu HDZ-a, njegov zamjenik u stranci Milijan Brkić, koji će na Milanovićevoj prisezi biti u svojstvu potpredsjednika Sabora glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović, koji je potpredsjednik Vlade, kao i Damir Krstičević, član Predsjedništva HDZ-a. Dakle, na inauguraciji će biti premijer i članovi užeg kabineta Vlade, Predsjedništvo Sabora, u kojem je i član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov, kojem mandat istječe za deset dana, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom, bivši predsjednici Stjepan Mesić, Ivo Josipović, Milanovićeva obitelj te njegovi suradnici iz kampanje, njih dvadesetak. Zamišljeno je da sve to skupa traje približno sat vremena.Na inauguraciji će biti više novinara nego uzvanika.Pratit će je čak 66 akreditiranih izvjestitelja. Zajedno sa snimateljima, fotografima, tehničarima, rasvjetljivačima bit će oko 250 akreditiranih osoba iz medija, čime višestruko nadmašuju broj od 40-ak uzvanika.


Desetominutni govor


Nakon što Milanović, ispred predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, prisegne da će se držati Ustava i zakona i čuvati nezavisnost i opstojnost Hrvatske, održat će desetominutni govor.


Hrvatsku himnu izvest će Josipa Lisac, a klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj otpjevat će domoljubni šlager »Tvoja zemlja«. Po završetku tog formalnog dijela, uslijedit će kratki koktel, zatim će Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović obaviti primopredaju dužnosti, a nakon toga će novi predsjednik svoju prethodnicu ispratiti s Pantovčaka. Orsat Miljenić, koji će obnašati dužnosti predstojnika Milanovićevog Ureda i savjetnika za vanjsku politiku, nazvao je ovaj događaj radnom inaguracijom, pa neće niti puno koštati, sigurno bitno manje od 650 tisuća kuna, koliko je za ovu svrhu predviđeno u proračunu Ureda predsjednika. Milanović je najavio da prilikom polaganja prisege neće nositi predsjedničku lentu, ali time se neće razlikovati od Stjepana Mesića, Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović, jer oni je također nisu stavljali. Predsjednici na odlasku lenta je na inauguraciji samo uručena.


Odlukom da mu inauguracija bude skromna, Milanović postupa sukladno stavovima što ih je iznosio u kampanji, ali i ranije, da je dužnost predsjednika Republike potrebno redefinirati.


Počasno-zaštitna bojna samo u klasičnim odorama


Nakon skromne inauguracije, Milanović će već prvog radnog dana poslati još jednu poruku koja će na simboličkoj razini sugerirati da on namjerava biti drukčiji predsjednik Republike. Na Pantovčaku će i dalje koristiti usluge Počasno-zaštitne bojne, njezina je uloga nezamnjenjiva prilikom dolazaka najviših stranih dužnosnika, ali ne više i dio te postrojbe odjeven u crvene odore. U mandatu Kolinde Grabar-Kitarović, ispred Ureda predsjednice postrojavali su se i pripadnici Počasno-zaštitne bojne u klasičnim vojnim odorama i oni u tim povijesnim kreacijama, ali Milanović se odlučio samo za ove prve.