Velike promjene

Novi Zakon o sportu: Država će vrhunskim sportašima uplaćivati doprinose, uvodi se i nacionalna stipendija

Jagoda Marić

Novi zakon omogućit će bolju zaradu vrhunskim sportašima manje plaćenih sportova / Foto V. KARUZA

Novi zakon omogućit će bolju zaradu vrhunskim sportašima manje plaćenih sportova / Foto V. KARUZA

Uvjet za plaćanje doprinosa je da godišnji neto dohodak sportaša iz prethodne godine nije prešao 24 tisuće eura. Zahtjeve za uplatu doprinosa podnosit će sami sportaši prve kategorije, koji su u svom sportu najbolje što Hrvatska ima, a nacionalnu stipendiju dobivat će vrhunski sportaši prve, druge i treće kategorijeZAGREB – Država će ubuduće vrhunskim sportašima iz I. kategorije podmirivati obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, uz uvjet da njihov godišnji neto dohodak iz prethodne godine nije prešao 24 tisuće eura, što je zapravo dvije tisuće eura mjesečno. To je samo jedna od novina koju donosi prijedlog Zakona o sportu što ga je ovih dana u javno savjetovanje uputilo Ministarstvo turizma i sporta, a na snagu bi trebao stupiti od početka sljedeće godine.


Zahtjeve za uplatu doprinosa podnosit će sami sportaši, a uvjet je da imaju status vrhunskog sportaša prve kategorije. Riječ je o sportašima koji su svaki u svom sportu najbolje što Hrvatska ima, njihov broj ovisi o rezultatima koje postižu, pa se tako i mijenja, a trenutačno je u Hrvatskoj u toj kategoriji 236 sportaša. Tu pogodnost sportaši gube kad »ispadnu« iz prve kategorije ili kad njihov godišnji neto dohodak prijeđe 24 tisuće eura godišnje.


Uz to novim zakonom bi se trebala uvesti i nacionalna sportska stipendija i to za vrhunske sportaše prve, druge i treće kategorije, nju će isplaćivati središnje državno tijelo nadležno za sport, odnosno Ministarstvo turizma i sporta, a iznos će se određivati posebno za svaku godinu. Pravo na tu stipendiju imat će vrhunski sportaši I., II:, I III: kategorije kojih je trenutno 1.425.


Mjesečne naknade
Motiv za uvođenje nacionalne sportske stipendije, ističe Ministarstvo, u svom obrazloženju, je to što ostvarivanje prava na sportsku stipendiju i njezin iznos ovise o lokalnoj samoupravi koja ima različite standarde pa su neki vrhunski sportaši koji dolaze iz slabije razvijenih jedinica lokalne samouprave imali osjetno manje stipendije od ostalih.


Uz to Vlada se odlučila i proširiti krug korisnika trajne naknade na koju od 2013. godine pravo imaju sportaši osvajači medalja na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama, olimpijskim igrama gluhih i svjetskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama nakon navršenih 45 godina života. Sada će pravo na novčanu mjesečnu naknadu imati i izbornici u ekipnim sportovima i trener u individualnim sportovima zaslužan za medalju sportaša ili ekipe koja je osvojena na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama, olimpijskim igrama gluhih, nakon što navrše 55 godina života. Trajna mjesečna novčana naknada određuje se u visini prosječne neto plaće u Hrvatskoj za osvajače zlatnih medalja, dok njezin iznos pada kad su u pitanju srebrna i brončana medalja na 80, odnosno 60 posto prosječne plaće. Prema Podacima ministarstva sporta trenutno u Hrvatskoj tu trajnu mjesečnu naknadu prima 218 osvajača medalja i u prošloj je godini državu isplata koštala ukupno 17,8 milijuna kuna.


Zlatko Mateša / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Zlatko Mateša / Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Zablude o zaradi


Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša pozdravlja najavljene izmjene Zakona o sportu koje idu u korist sportaša te ističe da se HOO godinama za njih zalagao, jer će pomoći da u sportu ostanu mladi ljudi koji se bave sportovima koji ne donose nikakvu ili slabu zaradu.


– Koliko god bili vrhunski njihovi rezultati u brojnim sportovima, sportaši ne mogu računati na značajnu zaradu. Zapravo u pojedinim sportovima je uopće nema i zato je jako dobro da se donose propisi koji idu u korist tih sportaša koji će im olakšati postizanje rezultata. Uvijek se gleda na najpopularnije sportove, poput nogometa, pa je stav da je u sportu dobra zarada, ako ne baš tako velika kao u nogometu, ali da je dobra. Nije to samo kod nas tako, u razgovorima i na europskoj razini primjećujem da postoji zabluda da svi vrhunski sportaši dobro zarađuju, postoji ta zabluda i u zemljama koje imaju puno bolji standard od našeg i puno bolje uvjete za sportaše, ali njihovim osvajačima medalja i vrhunskim sportašima u pojedinim sportovima nije lako, napominje Mateša.


Kaže da će i unutar Hrvatske nacionalna sportska stipendija popraviti stvari za sportaše iz pojedinih manjih sredina, jer oni su znatno lošije prolazili od onih iz većih gradova.