Sve skupa moglo bi trajati - vječno

Novi rok: Bespravno izgrađeni objekti mogu se legalizirati do 30. lipnja 2018.

Jagoda Marić

Foto: Arhiva NL

Foto: Arhiva NL

Svi zahtjevi koji stignu nakon toga bit će odbačeni, no kako je država već jednom prijetila da nakon 30. lipnja 2013. godine neće biti moguća nova legalizacija, teško je povjerovati da će netko doista 2018. godine reći da nakon toga nema novog rokaZAGREB Vlasnici objekata bespravno izgrađenih do 2011. godine koji uopće nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju svojih kuća ili stanova dobili su priliku za popravni i moći će to učiniti u sljedeće dvije i pol godine.


Gotovo tri godine nakon što je istekao rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, a bilo je to 30. lipnja 2013. godine, Vlada je odlučila svima onima koji nisu podnijeli zahtjeve za legalizaciju pružiti priliku da to učine do 30. lipnja 2018. godine.


Svi zahtjevi koji stignu nakon toga bit će odbačeni, no kako je država već jednom prijetila da nakon 30. lipnja 2013. godine neće biti moguća nova legalizacija, teško je povjerovati da će netko doista 2018. godine reći da nakon toga nema novog roka, pa bi legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj mogla postati postupak koji nema rok trajanja.
Pojašnjavajući razloge zbog kojih Vlada Saboru predlaže ponovno otvaranje procesa legalizacije ministar Lovro Kuščević kazao je da nije riječ o novoj legalizaciji, jer se rok odnosi samo na vlasnike koji su to pravo imali i 2012. godine, odnosno samo na objekte koji su na snimkama iz 2011. godine.


Premijer Andrej Plenković rekao je da se Vlada na ovaj potez odlučila zbog velikog broja neriješenih slučajeva, a kako bi se izašlo u susret građanima da riješe taj problem.


S obzirom na to da je u ranije predviđenom roku bilo dovoljno podnijeti zahtjev koji bi se kasnije dopunjavao potrebnim dokumentima nejasno je zašto se rok dodatno produžuje i to nakon gotovo tri godine u kojima se zahtjevi nisu mogli predavati. Do 30. lipnja predano je ukupno 826.948 zahtjeva i dosad ih je riješeno više od polovice, odnosno 450 tisuća, što znači da se mjesečno rješava 14 tisuća predmeta.