Zavrzlame

Novi problem za pomorce: Oni koji su preboljeli ili cijepljeni izvan Hrvatske ne mogu do covid potvrde

Marinko Glavan

Prakse su različite i nije svejedno u kojoj državi i tko je izdao povrde o cijepljenju, kaže glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan



RIJEKA – Za izdavanje takozvanih COVID-putovnica pomorcima koji su preboljeli COVID-19 u stranim zemljama odgovorna je u prvom redu njihova brodarska kompanija koja bi im trebala osigurati izdavanje COVID-putovnice u zemlji u kojoj im je dijagnosticirana zaraza i u kojoj su preboljeli bolest, kaže Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.


Prema njegovim riječima, svaki pomorac koji je prebolio COVID ili je cijepljen u nekoj od stranih država trebao bi dobiti odgovarajuće potvrde, odnosno COVID-putovnicu zemlje u kojoj je prebolio bolest ili u kojoj je cijepljen.


Kao primjer navodi slučaj osmorice pomoraca, tri Ukrajinca i petorice Filipinaca, koji su nedavno cijepljeni Johnsonovim cjepivom u Rijeci, kao prvi strani pomorci kojima je omogućeno cijepljenje u Hrvatskoj.




– Oni su dobili pečat u svoje takozvane žute knjižice, u koje se i inače upisuju podaci o cijepljenju za pomorce, a po isteku dva tjedna od cijepljenja, posredstvom svog agenta, mailom će dobiti i COVID-putovnice, kaže Melvan.


Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan / Foto Vedran KARUZA


Konkretni slučajevi


Inače, specijalizirani portal Pomorac.hr prenio je prije dva dana iskustva dvojice hrvatskih pomoraca koji su COVID preboljeli za vrijeme boravka na brodu, u stranim zemljama, a po povratku kućama od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zatražili su izdavanje COVID-putovnica. Zahtjev im je, navode, odbijen, s obrazloženjem da se COVID-putovnica može izdati samo ako je zaraza dijagnosticirana ili je osoba cijepljena u Hrvatskoj.


Obrazloženje takvog odgovora, odnosno može li hrvatski državljanin, bilo da je riječ o pomorcu ili ne, dobiti COVID -putovnicu ako je bolest prebolio u stranoj zemlji, pokušali smo dobiti izravno od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), iz kojeg su se oglušili na naš upit. Pitali smo ih i pod kojim uvjetima se COVID-putovnica može dobiti u takvim slučajevima, kao i postoje li testiranja na temelju kojih se u Hrvatskoj može utvrditi da je osoba već proboljela COVID-19 te može li se na temelju takvih testiranja izdati odgovarajuća potvrda.


O izdavanju COVID-putovnica telefonom smo razgovarali s ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Vladimirom Mićovićem koji kaže da to ovisi o tome tko je, gdje i kakav dokument izdao.


– Teško je govoriti o ovim konkretnim slučajevima, bez uvida u dokumentaciju o preboljenju koju ti pomorci posjeduju. O kakvim je potvrdama riječ, tko ih je, gdje i kako izdao, ne znam pa ne mogu o tome ništa reći. Međutim, ako pomorac ima vjerodostojne potvrde o preboljenju ili cijepljenju, trebao bi dobiti i COVID-putovnicu, makar bi mu je u prvom redu trebala izdati zemlja gdje mu je dijagnosticirana bolest ili gdje se cijepio. Svaki takav slučaj treba gledati zasebno, jer ako je potvrdu izdala zdravstvena služba neke od zemalja EU-a, onda problema ne bi smjelo biti, no ako je riječ o potvrdi za koju se ne može utvrditi je li valjana, iz neke od trećih zemalja, tada je teško na temelju toga izdati COVID-putovnicu, kaže Mićović.


Ni pravila, ni potvrda


Neven Melvan kaže kako se u Sindikatu pomoraca Hrvatske takvi slučajevi rješavaju svaki za sebe, jer nema univerzalnih pravila ni potvrda, kao i da je bilo slučajeva u kojima ni cijepljenje u nekoj od članica EU-a nije dovoljno za izdavanje COVID-putovnice.


– Imamo sada primjer grupe naših pomoraca cijepljenih u Grčkoj, gdje im nisu izdane odgovarajuće potvrde ni COVID -putovnice. Imali su samo potvrdu zapovjednika da su cijepljeni, pa sada intenzivno radimo na rješavanju tog slučaja, tražeći od Grčke da im izda COVID-putovnice jer su to tamošnje vlasti bile dužne učiniti. Ovdje ne smijemo zaboraviti odgovornost kompanije, još jednom, jer kompanija je ta koja posredstvom agenata mora osigurati izdavanje ovog i drugih dokumenata za svoje pomorce.


Prakse u svijetu po pitanju COVID-19, pogotovo kad su u pitanju pomorci, vrlo su različite, a definitivno nije svejedno u kojoj državi i tko je izdao povrde o cijepljenju. Zbog toga, kako sam rekao, svaki slučaj rješavamo zasebno jer gotovo svaki ima svoje specifičnosti, zaključuje Melvan.