AFERA VJETROELEKTRANE

Novi krak istrage: Cijeli vrh Ministarstva poljoprivrede imao je informacije o pritiscima koje je vršila Josipa Rimac

P. N.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osim ministrice poljoprivrede Marije Vučković, među ljudima koje istražitelji iz USKOK-a žele ispitati kao svjedoke istrazi protiv Josipe Rimac i ostalih upletenih u najnoviju korupcijsku aferu, i trojica su njezinih državnih tajnika, te dvije pomoćniceOtkiven je novi detalj iz istrage protiv Josipe Rimac i 12 suosumnjičenih koji se povezuje s njezinim pritiscima na lokalne vlasti u Šibensko-kninskoj županiji zbog zemljišta na kojima je građen vjetropark Krš-Pađene, javlja telegram.hr.


Osim ministrice poljoprivrede Marije Vučković, među ljudima koje istražitelji iz USKOK-a žele ispitati kao svjedoke istrazi protiv Josipe Rimac i ostalih upletenih u najnoviju korupcijsku aferu, i trojica su njezinih državnih tajnika, te dvije pomoćnice.


Dakle, sumnja se da bi cijeli vrh Ministarstva poljoprivrede mogao imati informacije o pritiscima koje je vršila Josipa Rimac. Radi se, kako doznajemo, uz Tugomira Majdaka, i o Željku Kraljičku, Zdravku Tušeku, Jeleni Đugum i Renati Ojurović.


Što je Rimac htjela?
I dok se sumnja da je pomoćnice ministrice Đugum i Ojurović, s kojima je u dobrim odnosima, Josipa Rimac kontaktirala zbog izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, na trojicu državnih tajnika pokušavala je navodno utjecati zbog žurnog rješavanja projekta vjetroparka Krš Pađene.


Investitor u taj projekt je tvrtka C.E.M.P. čiji su čelni ljudi Milenko Bašić i Dragan Stipić navodno platili mito Josipi Rimac kako bi koristila svoj utjecaj da im država pogoduje.


USKOK, neslužbeno doznajemo, raspolaže tajnim snimkama razgovora s čelnim ljudima Ministarstva poljoprivrede iz kojih proizlazi da je Josipa Rimac tražila da se predmet vjetroparka kod njih žurno riješi.


Pri tome je, tvrde istražitelji, mislila na katastarske čestice i dokumentaciju o izvlaštenju parcela koje su trebale investitorima da finaliziraju projekt. Novi je to krak istrage u ovom slučaju kojim se USKOK već bavi.


Iz javno dostupne dokumentacije vidljivo je da se o izvlaštenju, koje navodno još nije ni dovršeno, u Uredu državne uprave Šibensko-kninske županije raspravljalo u prosincu prošle godine.


U to vrijeme Josipa Rimac je već bila pod tajnim nadzorom, te USKOK sumnja da je posredovala u korist tvrtke C.E.M.P. Naime, dio vjetroparka, tvrde istražitelji, već je izgrađen na privatnim česticama koje od vlasnika još nisu oduzete u regularnom postupku. Zato se Josipa Rimac navodno angažirala kod službenica Ureda državne uprave da slučaj poguraju.


Radili za Josipu Rimac?


Telegram je došao do rješenja kojima se žurno pokreće izvlaštenje za oko 33 tisuće metara kvadratnih zemljišta potrebnih C.E.M.P.-u. Lani u prosincu, kako USKOK sumnja nakon urgiranja Josipe Rimac, potpisala ih je Ružica Galić. Njoj je Josipa Rimac svojevremeno kao gradonačelnica Knina bila nadređena, a i kasnije, uvjereni su istražitelji, ostale su u dobrim odnosima. Sada će Ružica Galić morati istražiteljima opisati kako je tekao taj postupak izvlaštenja i odgovarati na pitanja i Josipi Rimac.


Gospođa Galić je donoseći jedno od rješenja na samom kraju godine, 30. prosinca 2019., za zastupnika vlasnika zemljišta, čije je izvlaštenje žurno tražio C.EM.P., postavila zagrebačkog odvjetnika Marka Markića. Zanimljivo je da je on sada, u istrazi protiv Josipe Rimac i ostalih zastupa osumnjičenog suvlasnika C.E.M.P.-a Dragana Stipića.