Obnova eskadrile

Novi američki F-16 ili rabljeni francuski Rafale? Evo što povjerenstvo predlaže Vladi oko novih aviona

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Obzirom na početak procesa nabavke, iduće godine bit će potrebno napraviti i rebalans proračuna i to već prije potpisa ugovoraMeđuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona uputilo je nakon devet dana od završetka analize ponude svoje preporuke premijeru Andreju Plenkoviću. Jutarnji list neslužbeno doznaje kako je prijedlog da se odabere između novog američkog F-16 i rabljenog francuskog Rafalea.


Vlada će odlučiti na osnovu financijskih i geostrateških interesa, a bitan je u svemu i mogući datum isporuke avione, obzirom da osam hrvatskih MIG-ova može letjeti najkasnije do 2024. godine. SAD je u mogućnosti isporučiti avione tri godine nakon potpisa ugovora, dakle, do 2024. Francuzi mogu prva četiri aviona isporučiti do 2024., a preostalih šest godinu dana kasnije.


Zasad nije poznato hoće li o preporuci povjerenstva raspravljati i Vijeće za obranu. Predsjednik Zoran Milanović odbio je uključiti svojeg savjetnika u međuresorno povjerenstvo, rekavši da će se o svemu razgovarati na Vijeću za obranu. No to se sada više ne spominje.
Obzirom na početak procesa nabavke, iduće godine bit će potrebno napraviti i rebalans proračuna i to već prije potpisa ugovora. Naime, Vlada ne smije potpisivati ugovore o nabavi bez osiguranih financijskih sredstava, piše Jutarnji list.