Vlada

Nove kazne za građane: 500 kuna ako vas uhvate da ne nosite masku

Portal Novi list

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10.000 kuna. Za posjednika privatnog posjeda koji koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kunaMinistar Vili Beroš na sjednici Vlade najavio je nove kazne za kršenje mjera. Propisuje se, naime, mjera obaveznog nošenja maske za lice, kao i zabrana javnih i privatnih okupljanja. Mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata.


Kazna za pravne osobe propisuje se od 10.000 do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.


Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna.
Građane će, pak, kažnjavati sa 500 kuna ako se ne pridržavaju obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.


Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10.000 kuna. Za posjednika privatnog posjeda koji koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna.


Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.


Nošenje maske: nova sigurnosna mjera


S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, Vlada je u ponedjeljak u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojom se predlažu nove mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, ali i novčane kazne za prekršitelje.


“Zakonskim prijedlogom propisuje se nova sigurnosna mjera obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabrana ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.


U dopuni zakona ističe se kako se prema dosadašnjem tijeku epidemije bolesti covida-19 nedvojbenim ukazuje neophodnost pravilnog nošenja maski za lice ili medicinskih maski tako da pokrivaju usta i nos, što utječe na smanjenje mogućeg rizika prijenosa virusa. Pravilna uporaba maski najvažnija je kada su osobe u zatvorenom prostoru i kada je socijalno distanciranje teško provesti ili održati.


Plenković: Sankcije su nužne


Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da su izmjene Zakona o zaštiti pučanstva radi zaraznih bolesti radi uvođenja prekršajnih sankcija nužne s obzirom da određeni broj neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje drugih.


“Bazirali smo našu borbu protiv koronavirusa na povjerenju između građana i države. Uvjereni smo da većina sugrađana dobro razumije okolnosti u kojima se nalazimo, ali isto tako mislimo da je ovakav alat nužan s obzirom da određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih, zato ćemo predložiti Saboru izmjene zakona”, rekao je Plenković, koji je predsjedao sjednicom Vlade putem videolinka iz samoizolacije.


Vezano za epidemiološku situaciju rekao je da su brojevi i danas visoki, iako nešto niži u pogledu zaraženih nego prije tjedan dana.


Danas je zabilježeno 1830 novih slučajeva, a 74 osobe su preminule, što je najveći broj od početka epidemije. To je posljedica visokog broja zaraženih u proteklim tjednima, ustvrdio je Plenković. “Znamo da hospitalizacije kasne, nažalost, onda i ovakve fatalne situacija”, dodao je.


Premijer je poručio da smo i dalje u veoma ozbiljnoj fazi epidemije, te je još jednom pozvao sve na odgovornost. “Zato smo i poduzeli restriktivne mjere sa ciljem da smanjimo zarazu i omogućimo održivost našeg zdravstvenog sustava i smanjimo opterećenja”, naglasio je.


Plenković je izrazio je žaljenje zbog incidenta u Vukovaru koji je izazvao državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, koji je zbog toga danas podnio ostavku.


“Mi je prihvaćamo. Žao mi je što je do toga došlo, posebice jer je riječ o čovjeku, hrvatskom branitelju, zapovjedniku gardijske brigade i ujedno izrazito angažiranom u proteklom razdoblju na rješavanju pitanja nestalih osoba, s ogromnim povjerenjem različitih udruga i predstavnika obitelji onih koji još uvijek tragaju za najmilijima”, rekao je premijer.


Putem videolinka na sjednici je sudjelovao i dio ministara, a Vlada će, najavio je Plenković, funkcionirati normalno i koristiti digitalnu tehnologiju kako bi nastavila s radom u sadašnjim okolnostima.