Pandemija

U Hrvatskoj 67 novih slučajeva zaraze, nove mjere u Đakovu

Portal Novi list

Foto pool Cropix PIXSELL

Foto pool Cropix PIXSELL

Donešena je odluka o pojačanim kontrolama provođenja epidemioloških mjera u noćnim klubovima i trgovačkim centrima u ĐakovuU proteklih 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva zaraze sa SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 435.


Među njima je 60 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 0 pacijenata.


Od 25. veljače do danas ukupno je zabilježeno 2.691 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 108 preminulo, a 2.152 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2.279 osoba.
Do danas je ukupno testirano 77.453 osoba, od toga njih 829 u posljednja 24 sata.


Stižu informacije iz županijskih stožera.


U Zagrebu 44 nova slučaja zaraze


U protekla 24 sata zabilježena su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom, a ukupno je 182 aktivna slučaja i 977 aktivnih samoizolacija, izvijestili su iz Grada Zagreba.


“U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo je provedeno je 314 testiranja, u Gradu Zagrebu zabilježena su 44 novodijagnosticirana slučaja”, navodi se u priopćenju.


Trenutno su 182 aktivna slučaja i ukupno 977 aktivnih samoizolacija.


Za 25 novooboljelih osoba mogući izvor zaraze su noćni klubovi, šest novooboljelih osoba su kontakti ranije oboljelih osoba, dva slučaja su importirana iz Srbije. Za jedanaest slučajeva još nije utvrđen potencijalni uzrok zaraze, no epidemiološki izvidi su u tijeku, poručili su iz Grada Zagreba.


35 slučajeva u Osječko-baranjskoj


U Osječko-baranjskoj županiji 35 je novih slučajeva, od čega 223 u Đakovu. Lokalni stožer donio je odluku o odgodi svih javnih okupljanja. Đakovo je trenutno jedno od dva najveća žarišta zaraze u Hrvatskoj.


Uz to donešena je odluka o pojačanim kontrolama provođenja epidemioloških mjera u noćnim klubovima i trgovačkim centrima u Đakovu.


U Đakovo stižu i dva tima epidemiologa iz drugih krajeva Hrvatske.


U Osječko-baranjskoj županiji u zadnja 24 sata testirane su 173 osobe. Uz 33 nova slučaja u Đakovu, jedan novi slučaj zabilježen je u Valpovu i još jedan u Osijeku.


Trenutno je aktivno 143 slučaja, od čega je 113 iz Đakova. Hospitalizirana su 24 pacijenta, pet više nego jučer. U samoizolaciji je 1188 osoba, 285 više nego jučer.


Dubrovnik: Oboljeli mladić zarazio se na okupljanju kod Splita


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o mladiću iz Župe dubrovačke koji se najvjerojatnije zarazio na jednom okupljanju u Splitsko-dalmatinskoj županiji na kojem je ranije utvrđena jedna pozitivna osoba.


Kako je u nedjelju zvijestio županijski Stožer civilne zaštite, mladić je na kućnom liječenju s blagim simptomima.


Preostalih 14 uzoraka uzetih u subotu je negativno. Od početka pandemije na analizu je poslano 3.658 uzoraka, navodi se u priopćenju.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji je 128 osoba. Zabilježena su dva nova slučaja kršenja te mjere, a od početka pandemije zabilježeno ih je ukupno 38.


Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


Splitsko-dalmatinska županija: tri novooboljele osobe


Od 77 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas su tri novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.


Od novooboljelih osoba dvije su iz Splita, a jedna iz Imotskog. Novooboljela osoba iz Imotskog nalazi se u Zagrebu, gdje je i testirana te se epidemiološki obrađuje u Zagrebu, priopćeno je iz županijskog Stožera.
Dvije osobe iz Splita kontakti su prethodno oboljelih osoba.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji 232 osobe nalaze se u samoizolaciji, a jedna je hospitalizirana u Splitu, izvijestio je Stožer.


Varaždin: Prvi slučaj zaraze nakon 55 dana


Nakon punih 55 dana, u Varaždinskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o mlađoj muškoj osobi s blagom kliničkom slikom i poznatim izvorom zaraze, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


Stožer napominje da izvor zaraze oboljelog nije unutar Varaždinske županije, već se radi o uvezenom slučaju, osoba nije hospitalizirana, nego se, s obzirom na blagu kliničku sliku, po novom protokolu liječi izolirano kod kuće pod aktivnim zdravstvenim nadzorom infektologa Opće bolnice Varaždin.


Osobama s kojima je zaraženi bio u bliskom kontaktu određena je mjera samoizolacije, a pod tom je mjerom u Varaždinskoj županiji trenutno 28 osoba od kojih su njih 17 bliski kontakti potvrđeno zaraženih osoba. Policijska uprava Varaždinska redovito provodi nadzore te do sada nije zabilježila nijedno kršenje poštivanja izrečene mjere.


Iz Stožera su izvijestili i da su ovoga tjedna Varaždinskoj županiji pripisane i dodatne dvije zaražene osobe, koje nisu testirane u Varaždinu i ovdje se zdravstveno ne prate, stoga se vode samo statistički.


„Primjećujemo da su novi slučajevi povezani uglavnom s migracijom iz trećih zemalja ili dužim zadržavanjem u zatvorenim prostorima u kojima je prevelika koncentracija ljudi”, ističe načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.


PGŽ i Istra bez novih slučajeva


U Primorsko-goranskoj županiji danas nema novozaraženih koronavirusom.


Novih slučajeva u protekla 24 sata nema ni u Istarskoj županiji, priopćio je tamošnji stožer.


Jedna novozaražena u Vukovaru


U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata jedna je novozaražena osoba koronavirusom tako da su u županiji ukupno zaražene četiri osobe, izvijestili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.


Od četvero zaraženih, dvije osobe su iz Vukovara, jedna iz Bapske, a jedna je osoba iz Ivankova. Ukupan broj oboljelih osoba u županiji od početka epidemije je 45, od kojih je 41 osoba izliječena.


U protekla 24 sata testirano je 46 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2454, a jedna osoba je hospitalizirana.


U samoizolaciji na području županije nalazi se 145 osoba, a od toga su kontakti s pozitivnim osobama 83.


Od zdravstvenih radnika u samoizolaciji je medicinska sestra koja je bila u posjeti u Srbiji, navode iz županijskog Stožera civilne zaštite.


U Zadarskoj županiji nema novozaraženih


U Zadarskoj županiji nema novozaraženih, priopćio je tamošnji stožer.


Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 47 osoba i svi nalazi su negativni. U samoizolaciji je 231 osoba.


U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske izvršili su 27 provjera vezanih uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom je evidentirano jedno kršenje propisane mjere, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


U Zagrebu dijele maske taksistima


Ured za upravljanje u hitnim situacijama najavio je u nedjelju da će dijeliti po dvije zaštitne maske vozačima taksija koji svoju djelatnost obavljaju na području Grada Zagreba.


Preuzimanje maski obavljat će se na parkiralištu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama (drive-in), Ulica kneza Branimira 71B, od ponedjeljka 29. lipnja do petka 3. srpnja, u vremenu od 8.30 do 15.30 sati.


Maske će također biti dostavljene i pacijenticama Klinike za ženske bolesti i porode, Petrova 13 u Zagrebu.


U svijetu više od 10 milijuna zaraženih


Broj zaraženih koronavirusom u svijetu u nedjelju je premašio deset milijuna, od čega je u SAD-u četvrt milijuna oboljelih od bolesti covid-19 koja je u proteklih sedam mjeseci odnijela gotovo pola milijuna života širom svijeta, piše britanska novinska agencija Reuters.


Nakon SAD, po broju zaraženih slijedi Brazil s više od 1,3 milijuna, Rusija s više od 600 tisuća i Indija s više od 500 tisuća oboljelih, pokazuju podaci američkog sveučilišta Johns Hopkins.


Britanija ima više od 300 tisuća oboljelih, Peru 275 tisuća i Čile gotovo 270 tisuća oboljelih.


Njih slijede Španjolska s gotovo 250 tisuća zaraženih i Italija s više od 240 tisuća oboljelih.


Taj broj predstavlja otprilike dvostruko veći broj od broja oboljelih koji se svake godine zabilježi u epidemiji gripe, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.


Novi brojčani prag svijet je premašio u trenutku dok mnoge pogođene zemlje ublažavaju mjere kako bi pokrenule gospodarstvo uz nova radna i društvena pravila ponašanja koja bi mogla biti na snazi više od godinu dana kad su prvi izgledi za neko cjepivo.