Globalni indeks terorizma

Nova studija kazuje da je Hrvatska među zemljama s najmanjom opasnošću od terorizma u svijetu

Hina

foto: screenshot

foto: screenshot

Terorizam najviše utječe na građane triju zemalja: Afganistana, Iraka i NigerijeHrvatska je u skupini zemalja na koju terorizam uopće ne utječe, piše u dokumentu Globalni indeks terorizma (GTI) koju svake godine izdaje Institut za ekonomiju i mir i koji na vrlo dobar način pokazuje dijelove svijeta koji najviše strahuju od terorizma, piše u srijedu Večernji list.


Podaci u ovogodišnjoj studiji odnose se na razdoblje do 2019. godine, a indeks utjecaja terorizma za Hrvatsku od 2018. iznosi 0,0.


Tek će se sljedeće godine saznati je li napad na zgradu Vlade koji je u listopadu zaprepastio hrvatsku javnost, a za koji je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da ima elemente terorizma, promijenio status Hrvatske u ovom izvješću.
Terorizam najviše utječe na građane triju zemalja: Afganistana, Iraka i Nigerije. Terorističke su grupe vrlo snažne u ove tri države i mijenjaju svakodnevicu svih građana koji su svjesni da postoji šansa da ih nasumično na ulici rani ili ubije autobomba ili naoružani terorist.


Posebno je teška situacija u Afganistanu (s indeksom 9,5) u kojem je 2019. ubijeno ukupno čak 41 posto svih žrtava terorističkih napada u svijetu. Druga je zemlja na ovoj listi Nigerija s 9 posto.


U izvješću se spominju i dobre vijesti: ukupan broj smrti od terorizma pada već petu godinu uzastopno nakon vrhunca 2014. kada je Islamska država prije akcije međunarodne koalicije bila u usponu, donosi Večernji list.