Financiranje politike

Nova referendumska inicijativa: Za referendum “Uzmite novac strankama” treba najmanje 373. 514 potpisa

Hina

snimio Grgo Jelavić / PIXSELL

snimio Grgo Jelavić / PIXSELL

Referendum „Uzmite novac strankama“, koji organizira istoimena građanska inicijativa, a podupire je Živi zid, traži se zabrana financiranja političkih stranaka iz svih proračuna, od državnoga do proračuna mjesnih odbora, stranke bi novac morale namaknuti donacijama i članarinama.ZAGREB – Za raspisivanje referenduma „Uzmite novac strankama“ kojim se traži ukidanje proračunskog financiranja političkih stranaka, potrebno je prikupiti 373. 514 potpisa birača, objavilo je Ministarstvo uprave.


Ministarstvo je, naime, utvrdilo je da je u registru birača u nedjelju, 12. svibnja kad su se počeli prikupljati potpisi za spomenutu referendumsku inicijativu bilo upisano 3. 735. 146 birača s prebivalištem u Hrvatskoj, a da deset posto od tog broja iznosi 373. 514 potpisa.


Referendum „Uzmite novac strankama“, koji organizira istoimena građanska inicijativa, a podupire je Živi zid, traži se zabrana financiranja političkih stranaka iz svih proračuna, od državnoga do proračuna mjesnih odbora, stranke bi novac morale namaknuti donacijama i članarinama.
Potpisi za tu inicijativu prikupljat će se do nedjelje, 26. svibnja.


Za sindikalnu referendumsku inicijativu “67 je previše”, za koju se potpisalo više od 600 tisuća birača, tražila su se 54 potpisa više, odnosno njih 373. 568.