Najgore u subotu

Stiglo novo pogoršanje vremena s burom i kišom: ‘Idući dani bit će kao da je jesen, stabilizacije nema na vidiku’

P. N.

Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Pritom na Jadranu ljubitelji ljeta, osim zbog povremene mjestimične kiše, neće biti zadovoljni ni temperaturom, koja će biti niža od prosječne za kraj kolovozaU Hrvatsku je noćas stiglo novo jače naoblačenje s kišom i ponegdje izraženijim pljuskovima s grmljavinom.


“U subotu kiša će biti češća, lokalno i obilnija na istoku i Dalmaciji. Od nedjelje ipak sunčanije, ali i dalje nestabilno, uz najmanju vjerojatnost oborine u ponedjeljak. Pritom na Jadranu ljubitelji ljeta, osim zbog povremene mjestimične kiše, neće biti zadovoljni ni temperaturom, koja će biti niža od prosječne za kraj kolovoza, a na sjevernome Jadranu ni jakom burom s olujnim udarima, osobito u subotu.”, piše HRT.


Sljedeći će dani temperaturom i promjenljivošću podsjećati na ranu jesen. A dugotrajnije stabilizacije za sada nema na vidiku.
U petak će na istoku Hrvatske oblaka biti mnogo, povremeno će padati kiša, lokalno moguće i obilnija. Popodne postupan prestanak oborine, sa sjevera i smanjenje naoblake. Bit će razmjerno svježe za doba godine, danju oko 20 °C. Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će kiša biti češća u prvom dijelu dana, pri čemu u noći može i zagrmjeti. Već prijepodne sa sjevera će započeti razvedravanje, pa će od sredine dana biti i duljih sunčanih razdoblja.


I na zapadu zemlje kiša će biti češća u noći i ujutro, na sjevernom Jadranu uz lokalno moguće izraženije pljuskove. Popodne sunčanije, osim u gorju, posebice u dijelovima Like, gdje će se oblaci zadržati i cijelog dana. U noći će pod Velebitom prolazno zapuhati i jaka bura s olujnim udarima, koja će danju oslabjeti. U Dalmaciji također oblačnije i nestabilno, povremeno uz kišu, osobito u unutrašnjosti moguće i obilniju. Lokalno su vjerojatne i nevere, na moru i pijavice. Dnevna temperatura između 22 i 27 °C, jutro u unutrašnjosti razmjerno svježe, a uz obalu oko 20 °C. I na jugu Hrvatske promjenjivo, uz lokalno moguće izraženije pljuskove, ali ipak ponegdje bi kiša mogla i izostati. Uz umjeren južni vjetar i jugo jutarnja temperatura oko 20 °C, a dnevna oko 27 °C.”


U Dalmaciji će i u subotu kiša biti česta, lokalno i obilna, uz grmljavinu, a na većinom suhom sjevernom Jadranu mjestimične probleme u prometu prouzročit će olujni udari bure. Od nedjelje mirnije i sunčanije, ali i dalje svježije za doba godine. Subota na kopnu promjenjiva, povremeno uz kišu, lokalno i obilniju, osobito na istoku te u unutrašnjosti Dalmacije. U nedjelju više sunčanog vremena, no i dalje ne posve stabilno, popodne uz lokalne pljuskove. Najmanja vjerojatnost za kišu je u većinom sunčani ponedjeljak.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.