Plan Vlade

Nova pravila u socijalnoj skrbi: Usluge osobnog asistenta moći će koristiti i studenti

Jagoda Marić

Marin Piletić / Foto Davor Kovačević

Marin Piletić / Foto Davor Kovačević

Proširuje se krug korisnika za koje se može ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i njegovateljaOd početka sljedećeg mjeseca na snagu bi trebala stupiti nova pravila koja se tiču socijalne skrbi i koja donose, primjerice, veće naknade za roditelje njegovatelje, ali se i osobna asistencija regulira kao socijalna usluga koju osobama s invaliditetom osigurava država, a ne isključivo udruge kroz posebne projekte.


Zato je Vlada s današnje sjednice u parlament u drugo čitanje poslala Zakon o osobnoj asistenciji, ali i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi za koje Saboru predlaže da ga usvoji po hitnom postupku.


Izmjene tog zakona, kako je pojasnio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, proširuju krug korisnika za koje se može ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja, na osobu koja ima poremećaj autističnog spektra četvrtog stupnja.
Uz to, status roditelja njegovatelja i njegovatelja širi se i na bračnog i izvanbračnog druga te životnog ili neformalnog životnog partnera roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.


Povećane naknade


Što se tiče naknada, one se s 4000 kuna podižu na pet tisuća kuna, odnosno na 664 eura za roditelja koji je njegovatelj jednom djetetu s teškoćama u razvoju ili osobi s invaliditetom.


Za dijete koje ne može zbog svog zdravstvenog stanja biti uključeno u programe i usluge zajednice, naknada će biti 796 eura, dvjestotinjak eura veća od sadašnje, dok će za one koji brinu o dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom naknada biti tisuću eura, što je rast od 330 eura.


Zakon donosi i odredbu po kojoj će roditelji koji imaju status njegovatelja zadržati taj status i do deset mjeseci nakon smrti djeteta s teškoćama ili nakon smrti osobe s invaliditetom.


Iz zakona se briše institut zabilježbe na imovinu u sustavu socijalne skrbi za one koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu.


Novost je i naknada za troškove prijevoza zbog školovanja koja se priznaje djetetu s teškoćama u razvoju i osobi s invaliditetom, polazniku srednje škole prema primjerenom programu odgoja i obrazovanja te učeniku, polazniku srednje škole smještenom u udomiteljskoj obitelji ili obiteljskom domu.


Ministar Piletić kazao je da će za provedbu ovog zakona trebati osigurati dodatnih 5,7 milijardi kuna u ovoj godini. Za provedbu Zakona o osobnoj asistenciji Vlada je pak u proračunu osigurala 174 milijuna eura, a očekuje se da će se broj korisnika usluge osobne asistencije sa sadašnjih 4070 korisnika povećati na 15.098 osoba.


Na intervenciju saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, između dva čitanja je povećan i broj sati korisnicima čiji roditelji ili drugi član obitelji koriste status roditelja njegovatelja i to s 22 sata na 88 sati mjesečno.


Dovoljno asistenata


Odgovarajući poslije sjednice na pitanja novinara o tome hoće li biti dovoljno asistenata s obzirom na to da se očekuje povećanje broja korisnika, ministar Piletić je kazao da će ih sigurno biti jer uz dvije i pol tisuće asistenata računa se i na osobe iz programa Zaželi, koje su prošle program obuke za zanimanje njegovatelj, pa im se sada pruža prilika za stalan i bolje plaćen posao.


Iako je oko toga bilo dilema u prvom čitanju, Piletić uvjerava da će i studenti moći koristiti usluge osobnog asistenta, pa je najavio da će se kasnije kroz podzakonske akte precizirati što je osobni asistent za uključivanje u društvo, a što je pomoćnik u nastavi koji može podrazumijevati i pomoćnika tijekom odgojno-obrazovnih procesa, što studiranje i jest.


– Studenti će moći koristiti uslugu osobnog asistenta u ovom obujmu. Kroz listu procjena potreba stavili smo da studenti dobiju više bodova i očekujemo da ta usluga bude kvalitetnija, dugotrajnija i na korist svim osobama s invaliditetom jer želimo da imaju jednak pristup, da sveobuhvatno žive, a to podrazumijeva i studiranje, pojasnio je Piletić.