Covid-19

Nova aplikacija za praćenje zaraženih učenika otkriva da je PGŽ na vrhu. Gora je situacija samo u Međimurju

Ingrid Šestan Kučić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Ispred PGŽ-a se našla samo Međimurska županija gdje je dosad bilo zaraženo 5,01 posto učenika. U PGŽ-u je zaraženo 1.405 učenika, što je 4,97 posto primorsko-goranske učeničke populacijeRIJEKA – Ministarstvo znanosti i obrazovanja za početak ovog polugodišta objavilo je aplikaciju pomoću koje se može pratiti broj zaraženih učenika po svakoj od županija, a prema tim podacima Primorsko-goranska županija ulazi u sam vrh po broju zaraženih učenika do sada.


Naime, s 1.405 zaraženih učenika do sada, što čini 4,97 posto primorsko-goranske učeničke populacije, Primorsko-goranska županija zauzima neslavno drugo mjesto. Više je to i od državnog prosjeka, jer na razini svih škola u Hrvatskoj, do sada je bilo zaraženo 14.816 učenika, što je 3,23 posto cjelokupne učeničke populacije. Ispred Primorsko-goranske županije našla se samo Međimurska županija gdje je do sada bilo zaraženo 5,01 posto učenika. Iako je u Gradu Zagrebu do sada bilo daleko najviše zaraženih učenika, njih 3.435, u postotku to je znatno manje i iznosi 3,49 posto.


Objavljeni podaci odnose se na period od kraja listopada do sada, a posljednjih tjedan dana u Primorsko-goranskoj županiji COVID-19 potvrđen je kod 23 učenika. I po broju novozaraženih učenika, iako u školu idu samo učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, Primorsko-goranska županija je u samom vrhu, jer više zaraženih učenika i to njih 43 u posljednih tjedan dana ima Splitsko-dalmatinska županija, te Grad Zagreb s 39 zaraženih učenika.
Virus je do sada ušao u 1.415 hrvatskih školskih objekata, a prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u najvećem broju škola provodi se kombinacija A i C modela modela nastave, u njih 847. Nastavu isključivo prema A modelu, odnosno u učionici, provode 222 škole, a u njih 210 u potpunosti se izvodi online. U 35 škola provodi se mješoviti B model nastave u kojem učenici naizmjenično po tjednima ili danima imaju nastavu u školama i na daljinu. Kombinaciju A i B modela imaju 44 škole, a kombinaciju B i C modela njih pet.


Trenutno nastavu u učionici u većini hrvatskih škola pohađaju samo učenici nižih razreda osnovnih škola i maturanti, a Istarska i Primorsko-goranska županija iznimke su, jer u srednjim školama čiji su osnivači, maturanti od početka drugog polugodišta nisu na nastavi u učionici, već online. Prema jučerašnjih najavama načelnika Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladena Šćulca, tako će ostati do daljnjeg.


– Nastava do daljnjeg ide na ovaj način. Čekamo u nedjelju sastanak Nacionalnog stožera s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na kojem bi se trebala donijeti odluka o daljnjem načinu rada škola, najavio je Šćulac.