Bolnica na sudu

Nogalova smjena je nezakonita, iza nje stoji interes Grada Zagreba za zemljište na Medvednici

Ljerka Bratonja Martinović

Dr. Boro Nogalo pred zgradom bolnice Foto/Matija Habljak/PIXSELL

Dr. Boro Nogalo pred zgradom bolnice Foto/Matija Habljak/PIXSELL

Osim kontrole nad projektom Centra za translacijsku medicinu, vrijednog 60 milijuna eura, gradske vlasti, potvrdio je i sam Nogalo, zainteresirane su za zemljište na Medvednici kojim će prolaziti trasa nove sljemenske žičare. Riječ je o zemljištu uz Brestovac, gdje DB Srebrnjak u vlasništvu ima veliko zemljište na Medvednici. Riječ je o gotovo 80 tisuća četvornih metara zemljištaU ljeto prošle godine odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za izniman doprinos na promicanju humanosti i društvenih vrijednosti, a godinu i pol kasnije smijenjen kao polukriminalac s čela Dječje bolnice Srebrnjak, koju vodi već treće desetljeće.


Takav razvoj karijere dr. Boro Nogalo, dugogodišnji ravnatelj DB Srebrnjak sigurno nije očekivao, osobito ne u trenutku kad je riješio probleme s kojima se bolnica godinama suočavala i uspio za svoj translacijski centar povući gotovo 60 milijuna eura iz europskih fondova.


Greške u koracima


No vrijedan projekt i još vrijednija lokacija ove bolnice dugo su na meti osporavanja, što je kulminiralo u posljednjih nekoliko tjedana, nakon što su gradske vlasti odlučile smijeniti Nogala.
Spor je sada na sudu, a Nogalov odvjetnik Miro Marinović uvjeren je da će se njegov klijent u najkraćem roku vratiti na čelo bolnice.


– Oni nemaju na sudu nikakve šanse. Prekršili su zakone, statut bolnice, poslovnik, sve.


Jako im se žurilo da smijene dr. Nogala, netko je za to dao nalog, i tu su napravili sve moguće greške – ocjenjuje Marinović.


Što se njega tiče, kaže, Nogalo je i dalje ravnatelj DB Srebrnjak, a pokušaj njegova razrješenja apsolutno je protuzakonit.


Glavni je propust gradskih vlasti, a i resornog Ministarstva zdravstva, kaže odvjetnik, što je prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti od 1. siječnja 2019. godine, koji nalaže da bolničke ustanove moraju imati sedam članova u upravnom vijeću.


U bolnici Srebrnjak to se nije ispoštovalo, pa je za Nogalovu smjenu glasalo tri od ukupno pet članova Upravnog vijeća bolnice.


Po zakonu, trebalo ih je biti sedam; četiri koje imenuje Grad Zagreb kao osnivač, dva predstavnika radnika, te jedan predstavnik države odnosno Ministarstva zdravstva. Spornu odluku, dakle, donijelo je tijelo koje nije ustrojeno u skladu sa zakonom.


– Procjenjujem da su šanse Grada Zagreba na sudu ravne nuli. To je radni spor, očekujem da će provesti žurnu proceduru jer je potrebno samo da pročitaju zakon i vide o čemu se radi.


Što se mene tiče, možemo završiti spor već na prvom ročištu.


Neću dopustiti raspravu ni o čemu – veli Marinović, uvjeren da će na sudu uspješno osporiti odluku kojom je legalno izabrani ravnatelj DB Srebrnjak preko noći protuzakonito smijenjen s te dužnosti.


Dječja bolnica Srebrnjak u srpnju ove godine potpisala je najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj u vrijednosti od 60 milijuna eura.


U Gradu Zagrebu tvrde da je Nogalo ”stopirao projekt jer nije raspisivao natječaj”.


Optužen za nadriliječništvo


Iako su u međuvremenu Nogalu stavili na teret niz nepravilnosti, optužujući ga na kraju i za nadriliječništvo, čelnici Grada Zagreba tako su dali do znanja da razlog smjene nisu stručna pitanja, nego interes Grada u realizaciji tog projekta.


Osim kontrole nad projektom Centra za translacijsku medicinu, vrijednog 60 milijuna eura, gradske vlasti, potvrdio je i sam Nogalo, zainteresirane su za zemljište na Medvednici kojim će prolaziti trasa nove sljemenske žičare.


Riječ je o zemljištu uz Brestovac, gdje DB Srebrnjak u vlasništvu ima veliko zemljište na Medvednici. Riječ je o gotovo 80 tisuća četvornih metara zemljišta, a Nogalo je s Gradom Zagrebom pregovarao o tome da se na području bivše bolnice za plućne bolesti i sanatorija Brestovac sagradi novi medicinski i rehabilitacijski centar koji bi bio otvorenog tipa, a uključivao bi i rekreacijsku zonu sa sportskim sadržajima kao i prostor za wellness.


Od međustanice Brestovac, koja će biti u funkciji nakon završetka žičare, taj bi objekt bio udaljen oko 500 metara.


Uprava bolnice gradu je poslala dokumentaciju s planom da se projekt prijavi na fondove za brownfield lokacije. I tu je normalna komunikacija stala, a uslijedila je smjena i međusobne optužbe.


Formalno, Upravno vijeće na čelu s Anom Stavljenić Rukavina smijenilo ga je zbog nezakonitog zapošljavanja, no riječ je o starom grijehu kojim su se gradske vlasti, da su doista htjele istjerati mak na konac, trebale baviti prije više godina, a ne danas.


– Što biste rekli da ravnatelj neke škole raspiše natječaj za profesora matematike, a onda zaposli profesora likovnog.


Upravo to se dogodilo u Dječjoj bolnici Srebrnjak, objasnila je razloge smjene Bandićeva zamjenica dr. Jelena Pavičić Vukičević.


Nogalu su, naime, stavili na teret da je zapošljavao ljude u djelatnostima za koje nije imao ugovor s HZZO-om. Ali mu je HZZO, unatoč prozivkama, sve fakture godinama uredno plaćao.


– Ako je zadnjih nekoliko godina bilo inspekcija ministarstva, ako je bilo inspekcije HZZO-a, ako je bila Državna revizija i tri inspekcije Gradskog ureda za kontrolu, što su našle sve te inspekcije?


Sve što su našli jest da sam primio sedam ljudi u zadnjih sedam godina i da sam ih primio protuzakonito bez znanja Upravnog vijeća, a to nije istina, kaže Nogalo.


Kaznena prijava


Njegove riječi potvrđuju i iz Ministarstva zdravstva, gdje kažu da u toj dječjoj bolnici nije bilo zapošljavanja liječnika bez suglasnosti Ministarstva zdravstva. Radi se o tome da, obzirom da se nije moglo zaposliti odgovarajući broj pedijatara, zaposlili bi specijalista hitne medicine ili liječnika koji je završio medicinu.


Zvali bi ga “sekundarac”, a radio je, tvrde u bolnici, jedino uz mentorstvo odnosno nadzor specijaliste pedijatra.


Drugi je udarac stigao kaznenom prijavom protiv bolnice zbog “nadriliječništva”, i to zato što je u bolnici radila nutricionistica koja je sastavljala program prehrane za određene kategorije djece, a po sudu gradskih vlasti morala je za to bili liječnica.


Kako bilo, bolnica Srebrnjak je danas, umjesto da se bavi izgradnjom Centra translacijske medicine, predmetom sudskih sporova, prosvjeda zaposlenih i izvanrednih konferencija za novinare.


Na sudu će se, kaže Nogalov odvjetnik, naći i potpisnik kaznene prijave zbog nadriliječništva, jer je to bacilo sjenu na kompletnu medicinsku postavu bolnice i na njihovu stručnost.


– Kad vidimo tko je točno podnio kaznenu prijavu, protiv koga i za što konkretno, i zaposleni će protiv te osobe podnijeti kaznenu prijavu jer su svi oštećeni. Bit će to jedna zajednička ili 250 pojedinačnih prijava DORH-u zbog lažnog prijavljivanja, klevete i nanošenja štete ugledu ustanove – kaže odvjetnik Marinović.