Odluka pilota

Njemački putnički zrakoplov sletio u Zadar umjesto u Split. Ne zna se zašto

Hina

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELLZrakoplov njemačkog avioprijevoznika sa 143 putnika na liniji Duesseldorf – Split u srijedu navečer sletio je u zadarsku zračnu luku, a ne u splitsku zračnu luku, doznaje se od voditelja Službe za prihvat i otpreme u splitskoj zračnoj luci Mate Melvana.


»Taj je zrakoplov trebao u splitsku zračnu luku sletjeti u 18,55 sati, ali kad je bio u blizini Zadra, i prije no što se usmjerio ka Splitu, pilot je odlučio sletjeti u zadarsku zračnu luku«, rekao je Melvan za Hinu.


Nisu mu poznati razlozi slijetanje tog zrakoplova u Zadar, ali rekao je da pilot takvu odluku donosi radi sigurnosti putnika.
»U takvim slučajevima postoje tri moguća razloga za slijetanje zrakoplova u drugu zračnu luku, a to su: uvjeti na pisti gdje treba sletjeti, uvjeti u zraku i uvjeti vezani uz putnike u zrakoplovu. Nije nam poznato koji je od ovih razloga utjecao da se zrakoplov spusti u zadarsku luku«, rekao je Melvan.


Dodao je da su u vrijeme predviđeno za slijetanje tog zrakoplova uvjeti u splitskoj zračnoj luci bili standardni i bez poteškoća i da se pet minuta nakon termina predviđenog za slijetanje njemačkog zrakoplova u tu zračnu luku prizemljio jedan drugi putnički zrakoplov.


Melvan je izvijestio da su putnici iz Splita, njih 106, koji su trebali njemačkim zrakoplovom iz Splita otputovati za Duesseldorf prenoćili u hotelu te su autobusima prevezeni u Zagreb odakle će u poslijepodnevnim satima zrakoplovom putovati u Njemačku.


Po njegovim riječima, u srijedu je zbog jakog vjetra jedan zrakoplov umjesto u dubrovačku zračnu luku preusmjeren u splitsku zračnu luku, a i dan ranije tri zrakoplova koja su letjela za Dubrovnik, također su, zbog jakog vjetra, preusmjerena za Split.