Slučaj Zorana Milanovića

Nižu se reakcije na priopćenje Ustavnog suda: Ustavni stručnjak objasnio u čemu je problem

P. N.

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Ustavni zakon o Ustavnom sudu jasno propisuje što može Ustavni sud učiniti, kaže GardaševićMnoštvo reakcija izazvalo je jučerašnje priopćenje Ustavnog suda koji je upozorio kako Zoran Milanović ne može biti mandatar nove Vlade, čak i ako prethodno podnese ostavku na predsjedničku dužnost.


Odluka je podijelila ustavne stručnjake: dok jedni smatraju da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti, drugi kažu da je takva odluka trebala biti donesena ranije.


“Imali smo prvo upozorenje i ignoriranje toga upozorenja. Ako već u prvom upozorenju nije jasno, onda se ovo drugo upozorenje trebalo donijeti prije održavanja parlamentarnih izbora”, napomenula je ustavna stručnjakinja Anita Blagojević, kako javlja Dnevnik.hr.
“Ustavni zakon o Ustavnom sudu jasno propisuje što može Ustavni sud učiniti. Ono što on u ovom izbornom procesu može učiniti jest da poništi pojedine izborne radnje i odluke, ali nema nigdje ovlast da izriče ovu vrstu zabrane osobi da trajno ne smije biti kandidat za premijera. U tome je problem”, objasnio je ustavni stručnjak Đorđe Gardašević, javlja Dnevnik.hr.