CROPLATZ

Nikad više Hrvata na skijalištima Kronplatza! ‘U ovo doba godine tu još nisam vidio ovoliko naših skijaša…’

Alenka Juričić Bukarica

Ilustracija iStock / arhiva NL

Ilustracija iStock / arhiva NL

Na Kronplatz su za vikend stigli skijaši »od Rima do Hrvatske«, prema pisanju talijanskih medijaRIJEKA – Nakon 22 mjeseca od zatvaranja, otvorenje skijaške sezone kakvo se samo poželjeti može. Zaključak je to skijaša koji su protekli vikend proveli na talijanskom skijalištu Kronplatz, mnogim Primorcima doista omiljenoj zimskoj skijaškoj destinaciji. Da su hrvatski skijaši itetako željni snijega, pokazuje i podatak da su neki talijanski mediji poput Sole24ore objavili da su na Kronplatz za vikend stigli skijaši »od Rima do Hrvatske«.


Na ponovno otvaranje popularno zvanog Croplaza, skijaši su morali čekati doista dugo, s obzirom na to da ni talijanska skijališta lani nisu radila pa se otvorenje ovogodišnje skijaške sezone očekivalo s velikim nestrpljenjem. Govoreći o tome kako je prošlo otvaranje na Kronplatzu, Tomislav Šepić, suvlasnik opatijske škole skijanja Erik ski, istaknuo je da je nakon dvije godine na otvorenje došlo jako puno skijaša iz Hrvatske.


Sve se poklopilo


– U ovo doba godine nikad nisam ovdje vidio toliko naših skijaša. Tu je i Ski klub Rijeka s mališanima i natjecateljima, jako je lijep osjećaj ponovo biti ovdje na snijegu s našim skijašima. Kad smo u petak doputovali, u podnožju, gdje smo smješteni, sve je bilo još zeleno, s tek malo snijega. Iako pravog snijega nije bilo puno, staze su bile kao i uvijek odlično pripremljene sustavom zasnježenja. Međutim, u noći s petka na subotu je palo pola metra snijega, tako da smo u subotu otišli na vrh u uvjetima kakve u ovo doba godine još nismo imali. Stvarno se sve poklopilo za odličan start sezone. I mogu reći da su hrvatski skijaši jedva dočekali zimski odmor. Naime, i inače smo poznati kao dobri potrošači, no sada je to »puta pet«. Ljudi su doista željni odmora, vidi se da im je to falilo i zato mi je jako drago da nam se sve poklopilo za otvorenje, kazao nam je Šepić.
Ekipa Škole skijanja Erik Ski, kao i ostali skijaši iz PGŽ-a, na Kronplatz su stigli u petak, a natrag su otputovali jučer nakon još jedne ture skijanja. Posljednjeg dana guštanja na snijegu ispratilo ih je prekrasno sunčano vrijeme s puno snijega, temperaturom od minus pet stupnjeva i kao i uvijek odlično uređenim stazama, a Ski klub Rijeka ostaje na Kronplatzu do petka.


Naravno, nova sezona otvorena je pod epidemiološkim mjerama. Potrebno je imati COVID-potvrdu, a ski kartu skijaši mogu kupiti na prodajom mjestu i online. Zatvorene žičare rade s 80 posto svojih kapaciteta, obavezna je maskica. Inače, djeca do 12 godina ne trebaju COVID-potvrdu. Pojašnjavajući kako to u praksi funkcionira, Šepić je rekao da je sve pojednostavljeno putem mobilne aplikacije Dolomiti Superski.


– Ski kartu skijaš mora imati na svoje ime i prezime, kao i sa svojim datumom rođenja. Prije nego se ide skijati, putem Dolomiti Superski aplikacije se na svom pametnom telefonu treba spojiti svoju ski kartu i svoju COVID-potvrdu. Kad se ta dva dokumenta povežu, onda se može ići na skijanje. Netko tko je samo kupio kartu, ne može ići na planinu. Dakle, domaćini su napravili sustav kako bi doista minimizirali rizik od zaraze, pojasnio je naš sugovornik. Maske su, dakle, obavezne u gondolama, a na stazama, dok se skija, nisu. Što se tiče trgovina i ugostiteljskih objekata, COVID-potvrda je obavezna za ulaz. Inače, bez obzira je li osoba registrirala COVID-potvrdu uz ski kartu putem aplikacije, trebat će je pokazati na ulazu u, primjerice, restoran.


– Svi jako paze na to. Samo za primjer, kod odlaska k lijeničku, od parkinga do ordinacije su nam triput korntrolirali COVID- potvrdu. Inače, što se tiče skijaša iz Hrvatske, na Kronplatzu je ovog vikenda vladala apsolutna dominacija skijaša iz Primorsko-goranske županije naspram svim drugim regijama, pa čak i zagrebačkoj. Nikad nije bilo tako, ovakvo otvorenje smo samo mogli poželjeti, a što će biti dalje, vidjet ćemo. Bitno je da smo krenuli, i to izvrsno, mališani su se naskijali, kao i stariji, i mislim da će PGŽ ostati županija s najviše skijaša po broju stanovnika u Hrvatskoj, zaključio je Šepić.


Super Green pass


Otvorenje skijaške sezone na Kronplatzu bilo je nakon preskočene lanjske sezone, idealno, s puno snijega, lijepim vremenom i dobro posloženom situacijom što se tiče epidemioloških pravila. Dok je Austrija, osim za lokalno stanovništvo, za sve ostale zatvorila skijališta, u Italiji sve kreće po planu. Dok je većina europskih zemalja u crvenom i tamnocrvenom, većina talijanskih regija se još drži u narančastom po Europskoj COVID-karti (ECDC). Iako su na posljednoj Friuli Venezia Giulia te Bolzano u tamnocrvenom. Kako će se situacija dalje odvijati te hoće li i Italija do Nove godine pribjeći kakvim zatvaranjima kako bi se spasilo glavnu sezonu, što je napravila i Austrija, tek će se vidjeti.


Poznato je, međutim, da od 6. prosinca Italija uvodi Super Green pass, odnosno COVID-potvrde za cijepljene i one koji su preboljeli COVID-19, koje će se uvoditi u regije s najvišom incidencijom po talijanskoj klasifikaciji, a što za sada nije ni jedna talijanska regija. Super Green pass, ako se u nekoj pokrajini uvede, odnosit će se na turističko-rekreacijske aktivnosti kao što su diskoteke, zatvoreni dijelovi restorana, manifestacije i slično.