Udruga Roda uputila apel

Nikad ne ostavljajte dijete samo u automobilu! Djeca su osjetljivija na vrućinu pa zatajenje organa može nastupiti vrlo brzo

P. N.

Foto Udruga Roda

Foto Udruga Roda

Tijelo djeteta se zagrijava tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. dijete može doživjeti toplotni udar, izgubiti svijest, a krajnja posljedica je zatajenje organa i smrt. Izuzetno je važno napomenuti da se ovaj proces može dogoditi vrlo brzo, upozorava Udruga Roda 


Prema prognozoma slijedi nam novi toplinski val koji će zahvatiti skoro cijelu Hrvatsku, a temperatura zraka mogla bi prelaziti i 40°C. Udruga Roda apelira na roditelje i druge osobe koje prevoze djecu u automobilima, bez obzira na temperature, gužve na cesti i zastoje, i dalje pravilno vezujte djecu u autosjedalice i nikad ih ne ostavljajte same u automobilu!


 
Otvoreni prozori, posebno pri ovako visokim temperaturama, ne smanjuju zagrijavanje zraka u automobilu u značajnoj mjeri. Tijelo djeteta se zagrijava tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Vrući zrak unutar automobila onemogućava hlađenje pa će djetetov organizam reagirati znojenjem, drhtavicom, crvenilom kože kao i podizanjem tjelesne temperature. Zbog svega navedenog, dijete može doživjeti toplotni udar, izgubiti svijest, a krajnja posljedica je zatajenje organa i smrt. Izuzetno je važno napomenuti da se ovaj proces može dogoditi vrlo brzo, upozorava Udruga Roda.


Foto Udruga Roda

Foto Udruga Roda


 


“Posebno oprezni budite pri mijenjaju svakodnevnih navika. Uslijed umora i stresa, moguće je da će vaš mozak pokušavati prebroditi probleme uključivši „auto-pilot“ koji može dovesti do zaborava da je dijete u automobilu. Pomozite si podsjetnikom poput mobitela na stražnjoj klupi ili naljepnice na staklu vozačevih vrata”, napominju iz Udruge Roda. 


 


U svrhu podizanja svijesti roditelja i opće javnosti o opasnostima ostavljanja djeteta u automobilu, što ga može dovesti u smrtnu opasnost, udruga Roditelji u akciji – Roda dizajnirala je plakate za domove zdravlja i ulaze u poslovne zgrade u Hrvatskoj. Kampanju sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. 


 


Ako vidite dijete bez nadzora u automobilu, kontaktirajte nadležne službe na broj 112!


 


Roda