MInistarstvo obrazovanja

Nikad dulji upisi u srednje škole, završit će tek posljednjeg dana srpnja

Ingrid Šestan Kučić

Objava rezultata upisa tek 25. srpnja / NL arhiva

Objava rezultata upisa tek 25. srpnja / NL arhiva

Prema planu Ministarstva cijeli će postupak upisa budućih srednjoškolaca trajati puna dva mjesecaRIJEKA  Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je javno savjetovanje o odluci o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021. prema kojoj bi upisni postupak u škole mogao trajati dugo kao nikad do sad.


Naime, Ministarstvo predlaže da se upisni postupak u ljetnom roku okonča tek sa zadnjim danom srpnja. Prema planu Ministarstva, cijeli će postupak upisa budućih srednjoškolaca trajati puna dva mjeseca, a sve će početi 1. lipnja s početkom prijava u sustav, dok bi početak prijava obrazovnih programa bio tek 8. srpnja i trajao bi do 12. srpnja.


Provođenje dodatnih ispita i provjera te unos rezultata odvijali bi se od 13. do 16. srpnja, a završetak prijava obrazovnih programa bio bi tek 22. srpnja.
Objava konačnih ljestvica poretka planira se tek 25. srpnja, a od 27. do 31. srpnja bit će dostava dokumenata koji su uvjet za upis u određeni program obrazovanja srednje škole te dostava upisnica u srednju školu u koju se učenik upisao, dok će prijave za jesenji rok upisa početi 21. kolovoza.


Objavljen je i plan broja učenika koji će ove godine prvi put sjesti u školske klupe, a riječ je o ukupno 47.390 učenika u 2.207 razrednih odjela.


U srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne samouprave u prvi razred redovitog obrazovanja planira se broj upisnih mjesta za ukupno 44.848 učenika u 2.077 razrednih odjela i to na način da će 23 posto budućih srednjoškolaca, odnosno 10.643 učenika u 457 razrednih odjela upisati gimnazijske programe, u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine upisat će se najveći broj učenika, njih 18.715 u 826 razreda, što čini 41,73 ukupne populacije upisnika, a u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine 6.840 učenika u 312 razrednih odjela ili 15,25 posto.


U programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine planira se upisati 5.112 učenika u 228 razrednih odjela ili 11,4 posto učenika, u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina 1.093 učenika u 44 razredna odjela, što je 2,44 posto kandidata za upis, a najmanje će upisnika biti u programima obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme 162 učenika u 9 razrednih odjela. Prema planu prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju pohađat će 886 učenika u 112 razrednih odjela, a programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1.397 učenika u 89 razreda. Natječaji za upis učenika bit će objavljeni najkasnije do 30. lipnja.


I