Nijemcima je Hrvatska i dalje destinacija iz snova

Nijemci nam spašavaju turizam i odbijaju slijediti primjer Austrije i Italije: Samo prošli vikend došlo ih je 80 tisuća

Biljana Savić

Rezultati su bolji od predviđanja koja su se radila tijekom krize u proljeće i već su sad premašili očekivanja za cijelu sezonu / Snimio Vedran KARUZA

Rezultati su bolji od predviđanja koja su se radila tijekom krize u proljeće i već su sad premašili očekivanja za cijelu sezonu / Snimio Vedran KARUZA

Reporteri austrijskog ORF-a u subotu ujutro su ustanovili da, umjesto da se stvara velika kolona prema Austriji, da se veća kolona vozila, čak 11 kilometara dugačka na Karavankama, stvarala na izlazu iz Austrije. Konstatirali su da su to većinom Nijemci koji putuju prema Hrvatskoj i da oni očigledno nemaju straha od korone u HrvatskojRIJEKA  Njemački mediji prenijeli su vijest o tome da je austrijska vlast za svoje građane uvela karantenu po povratku iz Hrvatske. Međutim, to očigledno nije imalo previše utjecaja na njemačke putnike, s obzirom da ih je ovog vikenda u Hrvatsku ušlo više od 80.000.


– Interesantno je bilo javljanje uživo reportera austrijske državne televizije ORF u subotu ujutro s graničnih prijelaza prema Sloveniji, na Karavankama i na Spilfeldu (Šentilj) kada su ustanovili da, umjesto da se stvara velika kolona prema Austriji, da se veća kolona vozila, čak 11 kilometara dugačka na Karavankama, stvarala na izlazu iz Austrije. Reporteri su konstatirali da su većina putnika Nijemci koji putuju prema Hrvatskoj i da oni očigledno nemaju straha od korone u Hrvatskoj, kaže nam direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio.


Njemačka, naime, nije izdala negativne preporuke za putovanja prema Hrvatskoj, niti je Institut Robert Koch, koji prati epidemije, proglasio Hrvatsku rizičnom zemljom.
– Njemačke institucije – ministarstvo vanjskih poslova i Institut Robert Koch, proglašavaju zemlju Europske unije ili Schengenskog prostora rizičnom kad razina novooboljelih prijeđe broj od 50 na 100.000 stanovnika kumulativno u 7 dana. Tu su granicu prešli Luxemburg i Španjolska, s izuzetkom Kanarskih otoka. Rizičnima su proglašene i pojedine pokrajine u Rumunjskoj i Bugarskoj, kao što je obala Crnog mora, te područje Antwerpena u Belgiji, jer je na tim područjima broj novih infekcija prešao granicu od 50 oboljelih na 100.000 stanovnika, kaže nam Draghicchio.


Nema zime


Po tim formulama u Hrvatskoj su trenutno 22 novooboljela na 100.000 stanovnika u 7 dana. U Hrvatskoj bi se broj novooboljelih trebao popeti na oko 300 na dan uzastopno u 7 dana da bi prešli granicu od 50.


Dakle, za sad nema zime, za njemačke turiste ljetna smo destinacija iz snova. Iako, nismo im mi omiljena destinacija, bez obzira na to što su oni nama najjače emitivno tržište, osobito Kvarneru.


I Česi velika uzdanica za oporavak hrvatskog turizma

Nijemci su, dakle, zasad tu, ali ne smijemo zaboraviti ni Čehe, jer godišnje oko 800 tisuća Čeha ljetuje u Hrvatskoj, četvrti su po broju dolazaka i noćenja bili do ove godine, a ove su godine velika uzdanica za oporavak hrvatskog turizma. Davor Krtalić, vlasnik turističke agencije Davor Krtalič – Dalmatinac, koji je 2007. godine u Češkoj otvorio turističku agenciju te veliki broj Čeha i Slovaka u Hrvatsku dođe upravo posredstvom njegove agencije, kaže nam da Hrvatska u češkim medijima stoji dobro i da Češka zasad ne razmišlja o uvođenju mjera ili ograničenja za svoje građane koji ljetuju u Hrvatskoj.
– Nema se tu što negativno za pisati. Jučer je u češkim medijima bio naglasak na tome da Hrvatska ima dobru sezonu, a da neće ograničiti dolazak gostiju iako je broj zaraženih veći nego u početku sezone. Česi će i dalje dolaziti na more, do početka školske godine više, a onda manje, što je i razumljivo. No, kako sam vam u svibnju rekao, Česi imaju takvu kulturu putovanja i odmora tako da ih se može očekivati u rujnu. Moji gosti su na odmoru u Hrvatskoj, dosta ih se i vratilo, a neki su i produžili boravak tako da sam zadovoljan, rekao nam je Krtalić.

 


– U Njemačkoj je značajno i glasno odjeknula negativna preporuka za putovanja u njihovu omiljenu ljetnu destinaciju Španjolsku, posebno Mallorcu. Sezona je u svim mediteranskim destinacijama u koje Nijemci masovnije putuju relativno slaba i računa se da je oko 20 posto Nijemaca otputovalo u Španjolsku, Grčku ili Italiju. Ipak, pobjednice ove sezone su domaće destinacije – obala Baltičkog i Sjevernog mora. I ostale njemačke destinacije bilježe rekordne brojke. Od inozemnih destinacija, posjećenije su one u susjednim državama u koje se može putovati automobilom. Jedna od destinacija koja bilježi vrlo dobru sezonu iz Njemačke je naravno i Hrvatska, s obzirom na to da smo od sredine lipnja, kad je ukinuta negativna preporuka za putovanja unutar EU-a, na razini od 87 do 92 posto rezultata lanjske godine. Njemačko tržište je u Hrvatskoj ostalo vodeće, čak je i povećalo svoj udjel s 20 na 30 posto svih inozemnih noćenja. Trenutno u Hrvatskoj boravi 170 tisuća Nijemaca. Od početka sezone broj dolazaka je 1,2 milijuna, a broj noćenja gotovo 9 milijuna. Rezultati su bolji od predviđanja koja su se radila tijekom krize u proljeće, i već su sad premašili ukupna očekivanja za cijelu sezonu, zaključuje Draghicchio.
Inače, u Hrvatskoj je od 1. do 16. kolovoza bilo 1,8 milijuna turista koji su ostvarili 12,9 milijuna noćenja, što je gotovo 70 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su iz HTZ-a, uz poruku da je i razdoblje koje slijedi važno za turizam, čiji će promet ovisiti i o pridržavanju epidemioloških mjera. Za precizne Nijemce sad znamo i točnu brojku zaraženih preko koje ne smijemo prijeći.


Špica iza nas


Napominjući kako je špica ljetne sezone iza nas, direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglašava da je i razdoblje koje slijedi važno za turizam te da je sada bitno zadržati kontinuitet i prisutnost na tržištima, posebice u kontekstu pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije.


– Najave za ostatak kolovoza i za rujan su dobre, međutim iznimno je važno da se svi i dalje ponašamo odgovorno te da se pridržavamo propisanih epidemioloških mjera jer je to sada osnovni preduvjet za ostvarivanje turističkog prometa, poručio je Staničić.
Iz HTZ-a ističu da je najviše od ukupnih noćenja u prvih 16 dana kolovoza ove godine, ili 3,2 milijuna, ostvareno u Istri. S ostvarenih 2,6 milijuna turističkih noćenja slijedi Kvarner, potom sa 2,4 milijuna Splitsko-dalmatinska i sa 2,3 milijuna Zadarska županija, dok je u Šibensko-kninskoj županiji ostvareno milijun noćenja, u Dubrovačko-neretvanskoj 716 tisuća, a u Ličko-senjskoj županiji 475 tisuća.
Najviše je turista u dosadašnjem dijelu kolovoza u Hrvatsku došlo iz Njemačke, oko 392 tisuće, što je i 1 posto više nego u istim danima kolovoza 2019. godine, navode iz HTZ-a. Na drugom mjestu su domaći turisti, njih 294 tisuće, što je, po podacima iz eVisitora, čak 22 posto više nego u prvih 16 dana lanjskog kolovoza, a treći su Slovenci kojih je također došlo više nego lani, 221 tisuća ili 6 posto više. I turista iz Poljske je došlo 9 posto više nego lani ili njih 193 tisuće. Na petom mjestu su Česi sa 111 tisuća dolazaka, što je za 6 posto manje nego lani, a slijedi Austrija, iz koje je u prvih 16 dana kolovoza došlo oko 97 tisuća turista, ili oko 45 posto manje.


Rovinj je zadržao prvo mjesto po dolascima turista među svim destinacijama u Hrvatskoj, a slijede ga Poreč, Split, Medulin, Crikvenica, Dubrovnik, Umag, Zadar, Pula i Novalja, navode iz HTZ-a. Izdvajaju i da je samo tijekom protekloga blagdanskog vikenda 14. do 16. kolovoza u Hrvatskoj ostvareno više od 312 tisuća dolazaka i gotovo 2,2 milijuna noćenja. Koliko je Talijana i Austrijanaca otišlo tijekom posljednjih nekoliko dana nije poznato, jer kažu u HTZ-u da eVisitor ne broji odlaske, već samo dolaske.


više vijesti