Igor Štagljar

‘Nije mi jasan ovakav amaterizam Vlade da prvo uruči otkaz, pa onda to poslije negira’

P. N.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Ja bih u ovoj situaciji na njihovom mjestu definitivno podnio neopozivu ostavku na tu funkciju. Jer, zamislite kako bi se osjećali da Vam netko kaže “Vi niste izbačeni, ali niste ni poželjni”. Čisti amaterizam i manipuliranje Vlade sa javnošću, kaže Štagljar

Situaciju sa Znanstvenim savjetom Vlade RH komentirao je i znanstvenik Igor Štagljar.
“Sinoć kasno po hrvatskom vremenu sam se osobno čuo s trojicom članova Znanstvenog Savjeta Vlade RH koji su mi potvrdili da ih je malo prije toga nazvao gospodin Zvonimir Frka Petešić te da im je uručio otkaz suradnje u tom Savjetu. Ubrzo nakon što su sve novine i TV postaje prenijele tu vijest, Vlada je odlučila istu odluku odmah demantirati, očito zbog žestoke reakcije cjelokupne znanstvene zajednice. Kao što ste već i mogli pročitati iz medija, moj kolega i prijatelj prof. dr. Nenad Ban sa ciriškog ETH je sinoć kasno potvrdio tu informaciju te obavijestio javnost kako više nije član tog tijela”, kaže Štagljar za N1 televiziju, dodajući da mu odluka nije jasna.


“Meni nikako nije jasna ovakva amaterska i ishitrena odluka Vlade da prvo uruči otkaz, pa da onda to negira pred cjelokupnoj javnosti, pogotovo kada su taj otkaz potvrdili nekolicina članova tog Savjeta. Mislio sam da živimo u demokratskoj državi u kojoj je dozvoljeno u jednom skroz apolitičkom apelu upućenom građanima i Vladi Republike Hrvatske ukazati na našu zabrinutost glede trenutnog stanja pandemije, kao i činjenice da se u Hrvatskoj trenutno ne komunicira pravo stanje stvari glede pandemije, a pogotovo da neki članovi tog Znanstvenog Savjeta u potpunosti izvrću činjenice i “uljepšavaju” epidemiološku situaciju koja nije nimalo blistava”, dodaje Štagljar, navodeći kako je ovo, po njemu, veliko poniženje prema dotičnih pet kolegica i kolega iz Znanstvenog Savjeta.


“Ja bih u ovoj situaciji na njihovom mjestu definitivno podnio neopozivu ostavku na tu funkciju. Jer, zamislite kako bi se osjećali da Vam netko kaže “Vi niste izbačeni, ali niste ni poželjni”. Čisti amaterizam i manipuliranje Vlade sa javnošću”, navodi znanstvenik za N1.