Oglasili se

Nezavisni sindikat: Što su nastavnici i znanstvenici skrivili da nas je Plenković izuzeo iz svog plana?

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja traži povećanje plaća i za zaposlene na fakultetimaNezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja zatražio je danas od Vlade da povećanje plaća za 60 eura u državnom i javnom sektoru primijeni i na sva znanstvena i znanstveno-nastavna radna mjesta u sustavu, s obzirom na to da su prošli mjesec dobili povećanje osnovice od samo dva posto.


– Nakon što je u ponedjeljak premijer Plenković jednostranom odlukom Vlade odlučio velikoj većini zaposlenih u javnim i državnim službama povećati plaće, nastavnici i znanstvenici u visokom obrazovanju i znanosti pitaju se što su oni skrivili da je njih izuzeo iz tog plana.


Žive li oni u nekoj drugoj zemlji u kojoj nema inflacije i druge plaće ne rastu dvoznamenkasto?, pitaju se u Nezavisnom sindikatu.
Podržavaju odluku Vlade o povećanju plaća zaposlenima u javnim i državnim službama, jer je to, kažu, na tragu i njihovog inzistiranja, a podržavaju i snažnije povećanje plaća zaposlenicima s nižim primanjima kao socijalno opravdan potez.


– Međutim, neprihvatljivo je da se iz odluke Vlade u potpunosti isključuju profesori i znanstvenici na fakultetima i znanstvenim institutima, i to oni najiskusniji i najstručniji.


Iako bez tih zaposlenika visokoškolska nastava i znanost nisu mogući, ovim potezom Vlada ih stavlja u najnepovoljniji položaj u odnosu na sve ostale segmente javnih službi, upozorava Matija Kroflin, glavni tajnik NSZVO-a.


Njihove su plaće prošle godine, podsjeća, snažno zaostale za dinamikom kretanja plaća u privredi, a taj se trend ove godine i intenzivirao.


Prosječno povećanje plaća u privredi u prva četiri mjeseca iznosi 14 posto, a oni su dobili povećanje osnovice od svega dva posto u svibnju ove godine.


Pozicija im je, tvrde, degradirana i u odnosu na druge dijelove javnih službi. Djelovanjem Vlade, koeficijent za početnička radna mjesta istih kompetencija u sustavu zdravstva je za 30 posto veći, a uz to je i napredovanje u plaćama bitno brže.


Takav tretman najobrazovanijeg dijela društva nema racionalnog, ekonomskog ni političkog obrazloženja, poručuju iz sindikata.


Očekuju stoga reakciju Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje bi, ističu, moralo voditi brigu o komparativnoj poziciji zaposlenih u sustavu.


»Budući da premijer Plenković proširenje povišica na sve zaposlene na sastanku sa sindikatima nije odbio, očekujemo da će Vlada u narednim danima povećanje plaća za 60 eura proširiti i na sva znanstvena i znanstveno-nastavna radna mjesta u našem sustavu.


S obzirom na višak proračuna ostvaren prošle godine te pozitivna fiskalna kretanja u ovoj godini, novac za tu namjenu sigurno nije problem, jer je riječ o relativno malenom broju zaposlenika«, ističe Kroflin u priopćenju NSZVO-a.


Plan Vlade o povećanju plaća koji ne uključuje sve članove, Nezavisni sindikat ne smatra ispunjenjem zahtjeva za rast plaća koji je iznesen u okviru pregovora za granski kolektivni ugovor.


U slučaju da Vlada znanstvenike i profesore propusti tretirati na adekvatan način, odnosno povećati im plaće u skladu s traženjima, Kroflin najavljuje da će Nezavisni sindikat poduzeti »sve aktivnosti« koje od njega zatraže članovi u interesu zaštite njihovog položaja.


Taj je sindikat, podsjetimo, prošli tjedan od Vlade zatražio povećanje plaća za 20 posto kako bi se ispravile nejednakosti u sustavu državnih i javnih službi te sustigle plaće u privredi.