Jaka oluja

Nevera se sručila na Dalmaciju: ‘Preplovili smo Atlantik, ali ovako nešto nismo doživjeli’

Portal Novilist.hr

Foto Dalmatinski portal

Foto Dalmatinski portal

Krenuli smo iz Bretanje, bili smo na Karibima, iskusni smo pomorci, no ova oluja nas je iznenadila, ispričala je Catherine Chevalier, čija se jedrilica nasukala na splitsku plažuSPLIT  Nevrijeme s jakim udarima vjetra pogodilo je u noći s petka na subotu splitsko područje i Dalmaciju koje je izazvalo rušenje stabala na kopnu i nasukavanje plovila na moru.


Jaki udari vjetra između 22 i 24 sat dostizali su brzinu i od 40 čvorova što je na srednjodalmatinskom dijelu Jadranskog mora stvaralo velike valove koji su nasukavali plovila, rekli su Hini u Pomorskom meteorološkom centru Split.


Nacionalna središnjica za trganje i spašavanje na moru zaprimila je oko 130 dojava o nasukavanju plovila, a te su dojave uglavnom stizale od osoba na tim plovilima ili očevidaca ali nema informacija o ozlijeđenima ili stradalima, rekao je dežurni u toj središnjici.
Na splitskom i solinskom području vjetar je lomio i čupao stabla koja su padala po prometnicama, a na više mjesta su stabla padala na parkirana vozila i oštetila ih, rekli su u centru 112 u Splitu.


Dodali su da su na više mjesta od siline vjetra padali na tlo i električni stupovi, a na trogirskom je području bilo privremeno nestajalo i struje.


Foto Dalmatinski portal


Foto Dalmatinski portalZbog jakog vjetra i kiše gosti jednog restorana u Sutivanu na otoku Braču potražili zaklon u objektu.


– Vani su doslovce tekli potoci, stolice i znakovi su letjeli, a sve je počelo opasnim naginjanjem jedne od usidrenih jedrilica, mislili smo da će jarbol otpasti, opisala je čitateljica Dalmatinskog portala.Nevera, koja se oko 23 sata sručila na Split, nasukala je dvije jedrilice na plažu Kašjuni. Bliže obali je Beneteau 38 pariške obitelji Chevalier, piše Dalmatinski portal.


– Preplovili smo Atlantik, ali ovako nešto nismo doživjeli. Krenuli smo iz Bretanje, bili smo na Karibima, iskusni smo pomorci, no ova oluja nas je iznenadila.


Uspjeli smo pokrenuti motor kako bi isplovili izvan uvale, no zapelo nam je sidro, ispričala je za Dalmatinski portal Catherine Chevalier koja je sa suprugom i dvije kćeri pokušavala sanirati štetu na jedrilici.


Čini joj se da je trup oštećen s prednje strane i da u jedrilicu prodire more, javlja Dalmatinski portal.