Nema temelora

Nestašica na tržištu poznatog JGL-ovog lijeka za smirenje: ‘Razlog je povećana potrošnja…’

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Lorazepam je lijek koji ublažava tjeskobuNajveća domaća farmaceutska kompanija, Jadran galenski laboratorij, prijavila je nestašicu poznatog lijeka za smirenje, i to zbog “neočekivano povećane potrošnje”, piše portal Danica.


Kako navode u riječkoj tvrtki, došlo je do nestašice lijeka Temelor 2,5 mg tablete djelatne tvari lorazepam. Lijeka na tržištu neće biti do 25. ožujka, dodaju.


Lorazepam je lijek koji ublažava tjeskobu i koristi se za kratkotrajno ublažavanje tjeskobe koja uzrokuje izniman stres te za liječenje poteškoća sa spavanjem uzrokovanih tjeskobom.
Nešto ranije i farmaceutski div Sandoz prijavio je nestašicu lijeka Sanval 10 mg filmom obložene tablete, 20 i 30 tableta tableta u blisteru, djelatna tvar zolpidemtartarat. Zbog problema u proizvodnji neće ih biti do kraja travnja. Sanval pripada skupini lijekova koji se zovu hipnotici. Djeluje na mozak i pomaže kod spavanja. Sanval se koristi za kratkoročno liječenje poteškoća sa spavanjem u odraslih.


Kad je riječ o psihofarmacima, lijekovima koji djeluju na živčani sustav, najveću potrošnju imaju Vukovarsko-srijemska (270) i Koprivničko-križevačka županija (267 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika), piše Danica.