Štrajk u školama

Neslužbeno: Više od 90 posto učitelja odbilo Plenkovićevu ponudu

Portal Novilist.hr

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Informacije Nastavnici.org objavljuju kako pristižu, a prijenos uživo moguće je pratiti u tablici na servisu Google Docs OVDJE“Po trenutno vrlo preliminarnim i nepotpunim, ali apsolutno nedvojbenim podacima koje polako, ali sigurno skupljamo, preko 90 posto učitelja i nastavnika odbilo je ponudu Vlade o povećanju i uvođenju novih dodataka na dodatke na dodatke s osiguračem na dodatke i koeficijent s dodacima”, objavili su Nastavnici organizirano na stranici Nastavnici.org.


Informacije objavljuju kako pristižu, a prijenos uživo moguće je pratiti u tablici na servisu Google Docs OVDJE.


Uu tijeku je izjašnjavanje zaposlenih u osnovnim i srednjoškolskim ustanovama koje će se protegnuti i na 29. studenog, kažu iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, javlja N1.
Rezultate referenduma stoga će, najavljuju, objaviti u petak u 11 sati. Naglašavaju da se štrajk u osnovnim i srednjoškolskim ustanovama nastavlja i u petak, 29. studenog.


Štrajkaju i fakulteti i njihovo stručno osoblje. Filozofski fakultet u Zagrebu jedini je objavio kako će štrajkati sve do ispunjenja zahtjeva, dok ostali štrajkaju prema dogovoru sa Sindikatom znanosti i visokog obrazovanja


Izjašnjavanje na fakultetima i znanstvenim ustanovama trajat će danas do 16 sati, najavio je član Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka, koji vjeruje da će rezultati biti poznati večeras do 19 sati.


Sindikati obrazovanja štrajkaju već 34. dan, a učenici su dosad izgubili 14 dana nastave, to jest već treći nastavni tjedan.


Vlada je nakon maratonskih pregovora ponudila obrazovnim sindikatima povećanje plaća u 2020. za ukupno 10,4 posto, ali nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.


Premijer Andrej Plenković ustvrdio je nakon sastanka, koji je trajao gotovo osam sati, kako su “ostvarili kvalitetan kompromis”, a kasnije je tumačio kako je paket koji je ponuđen sindikatima “zaista cjelovit, dobro smišljen i konzistentan”.Na pitanje zašto ne pristaje na povećanje koeficijenata nego nudi povećanje plaća kroz rast osnovice i dodatke, odgovorio je kako Vlada ne može udovoljiti svim zahtjevima jer mora gledati širu sliku, a prosvjetari nisu jedini nezadovoljni svojim koeficijentima.


Sindikalni čelnici istaknuli su da Vladina ponuda nije ono što su tražili, ali ne žele sami odlučiti o tome već će konačnu odluku donijeti učitelji i nastavnici na sindikalnom referendumu.