NEPROFESIONALNO I NEPRIHVATLJIVO: Hrvatsko novinarsko društvo osudilo izvješćivanje pojedinih medija o zločinu na Kajzerici

Hina

Snimio Darko Jelinek

Snimio Darko Jelinek

Smatra da je senzacionalističko izvješćivanje, ulazak na mjesto zločina i pretraživanje profila društvenih mreža žrtava, "krajnji izraz nepoštovanja prema njima". "Nikako ne služi na čast većini hrvatskih medija koji su posegnuli za ovim neetičnim metodama izvještavanja", stoji u priopćenju.ZAGREB – Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo “sramotno izvještavanje” pojedinih medija o zločinu koji se dogodio u zagrebačkom naselju Kajzerica, kada je ubijeno šest ljudi, a napadač počinio samoubojstvo.


HND podsjeća kako je posao novinara iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju, čega se obvezatan pridržavati u svakoj situaciji. U ovoj situaciji to načelo je potpuno zanemareno, većina medija je objavljivala hrpu neprovjerenih, a pokazalo se i netočnih informacija, ne bi li bili “prvi” i time zaradili što veću publiku, ističe HND i dodaje kako je “takav odnos prema struci duboko neprofesionalan i neprihvatljiv”.


Smatra da je senzacionalističko izvješćivanje, ulazak na mjesto zločina i pretraživanje profila društvenih mreža žrtava, “krajnji izraz nepoštovanja prema njima”. “Nikako ne služi na čast većini hrvatskih medija koji su posegnuli za ovim neetičnim metodama izvještavanja”, stoji u priopćenju.
Ocjenjuje kako tih šest žrtava ima obitelj, prijatelje i poznanike koje su ostavili iza sebe i koji su izloženi ovakvom načinu izvještavanja. HND podsjeća urednike i novinare na poštivanje Kodeksa časti hrvatskih novinara, u kojem, među ostalim, jasno stoji da je ‘novinar dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.


HND poručuje kako se poštivati mora i zakon te Medijski kodeks – vodič za profesionalno i senzibilizirano izjveštavanje o nasilju prema ženama i femicidu.