Neprimjereni ispad

Rektor Boras tražio od kadetkinje da skine masku: ‘Slikajte je, nije samo pametna, nego i lijepa’

P. N.

Screenshot Nova TV

Screenshot Nova TV

"Gledajte, ne treba se bojati tih riječi, dakle, to su stereotipi", zaključio jeNa margini jučerašnje obljetnice vojnog učilišta “Doktor Franjo Tuđman”, na kojem su promovirani polaznici diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih vojnih studija, zabilježen je neprimjeren seksistički ispad rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.


On je u jednom trenutku od kadetkinje Anđele Matković, inače najbolje u svojem naraštaju, zatražio da skine masku, samo da bi zaključio da je baš lijepa.


“Evo, slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu jel tako?”, rekao je Boras, prenosi Dnevnik.hr.
Kasnije se pred novinarima pokušao opravdati.


“Nije to nikakva diskriminacija, dakle, ja smatram sve žene lijepima, ako su pametne onda su sigurno milijun posto lijepe. To vam je načelo starog, načelo grčko još iz doba grčke filozofije pred tri tisuće godina, iz doba Aleksandra Velikog i kasnije. Kalokagatija je jedno načelo – koje se nalazi u dobrim ljudima, a dobri ljudi su i lijepi ljudi”, tumačio je Boras, rekavši da sve ovo nije mislio u smislu erosa nego duševne ljepote.


“Ona je i u ženskom smislu lijepa, ako smijem to reći, ali to nije bitno, bitno je da je njena duša lijepa”, dodao je Boras.


Ne smatra da je rekao ništa neprimjereno.


“Gledajte, ne treba se bojati tih riječi, dakle, to su stereotipi”, zaključio je, prenosi Dnevnik.hr.