Ploče, pečati, dozvole

Nepotreban trošak: Istražili smo koliko će porezne obveznike koštati novi nazivi ministarstava

Darko Pajić

Tomo Medved već jučer postavio novu ploču / Snimio Darko Jelinek

Tomo Medved već jučer postavio novu ploču / Snimio Darko Jelinek

Ministarstvo zdravstva nabavlja 17 ploča s novim natpisima, 139 pečata i 15 štambilja, što je uz promjenu podataka za 48 službenih vozila trošak od oko 36.000 kuna. Cijena svih promjena mjerit će se možda i milijunima kunaNova hrvatska Vlada nije još ni započela raditi, a već je bacila u novi i nepotreban trošak hrvatske porezne obveznike, jer je od ukupno 19 ministarstava, čak sedam dobilo nova imena. Mjerit će se zbog toga trošak u stotinama tisuća, možda i milijunima kuna, jer svako od spomenutih sedam ministarstava sada mora naručiti i postaviti nove pločice na pročeljima svih svojih ureda, ispostava i institucija, čemu treba dodati i promjenu pečata, službenih memoranduma, obrazaca, potvrda, naloga…


Ministarstvo zdravlja, kojemu je ime prije pet godina dala Vlada Zorana Milanovića, sada ponovo postaje Ministarstvo zdravstva i tamo su bili jako ažurni, te su nove ploče već počeli postavljati na bolnicama, institutima i zavodima s novim identitetom. Sličnu lingvističku promjenu prolazi i novoimenovano Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, gdje je ministar ostao isti, ali je promjena u tome što je Oleg Butković dosad bio na čelu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Ovdje će trebati postaviti gotovo stotinjak tabela s novim imenom, najviše na ispostavama lučkih kapetanija. Treća lingvistička promjena odnosi se na Ministarstvo branitelja, gdje ministar ostaje Tomo Medved, ali sada na čelu Ministarstva hrvatskih branitelja, koje će također mijenjati pločice, ali u bitno manjem obimu u odnosu na resore zdravstva/zdravlja, odnosno pomorstva/mora.


I 500 kuna po komadu


Na upit koliko će ta igra koštati, iz Ministarstva mora/pomorstva, prometa i infrastrukture stigao je sljedeći odgovor: 
– Ministarstvo će naručiti ukupno 92 ploče s novim nazivom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a s obzirom da cijene tih proizvoda na tržištu variraju bit će potrebno u što kraćem roku prikupiti određeni broj ponuda prije konačne odluke o odabiru dobavljača, navode u Ministarstvu. Dosadašnja praksa pokazuje da su cijene pločica s natpisima novih imena varirale od 350 do 500 kuna po komadu i to bez PDV-a. Stoga se može procijeniti kako će samo u Ministarstvu mora na nove natpise potrošiti gotovo 50.000 kuna. Slično će biti i kod Ministarstva zdravstva, gdje su precizno naveli koje će sve troškove imati zbog promjene imena. Bit će nabavljeno ukupno 17 ploča s novim natpisima, koje koštaju 7.112 kuna s PDV-om. Zatim se nabavlja novih 139 pečata i još 15 štambilja što će koštati 27.651 kunu. Povrh svega ide i promjena u registarskim dozvolama za 48 službenih vozila, što je trošak od 1.300 kuna. Zaključno će zbog promjene imena Ministarstvo zdravstva platiti oko 36.000 kuna s PDV-om. 


Novih imena ima još. Lovro Kuščević ostaje ministrom, ali sada više neće biti u Ministarstvu graditeljstva, već u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, pa stoga i ovdje dolazi do bitnih promjena u kontekstu troškova zbog novog nazivlja. Posebna skrb o demografskim problemima donijela je i promjenu naziva Ministarstva socijalne politike i mladih, gdje u novi mandat neće ići Bernardica Juretić, već će njezin posao nastaviti Nada Murganić, ali sada na čelu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


Iz naziva Ministarstva zaštite okoliša i prirode izbačena je priroda, a pridodana energetika, i to kao ustupak zahtjevima Mosta, koji ovdje zadržava isto kadrovsko rješenje imenovanjem Slavena Dobrovića. Ponovo će se zbog toga mijenjati nazivlje na nizu agencija i institucija. Ministarstvo poduzetništva i obrta administrativno prestaje postojati i pripaja se resoru gospodarstva, tako da se formira zajedničko Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta, što je ipak konkretna promjena, pa se ne može govoriti o stvaranju nepotrebnih troškova. 


Čista kozmetika


Kad se računa samo trošak novih natpisa na pročeljima državnih ureda, agencija, lučkih kapetanija, bolnica i drugih državnih institucija, ukupni troškovi bi mogli dosegnuti nekoliko stotina tisuća kuna, a tome treba dodati i izmjenu pečata, memoranduma, pa lingvistička gimnastika itekako ima svoju cijenu za državni proračun. Mjerit će se možda i u milijunima kuna.


Kad se tome pridoda i činjenica da Hrvatska ima najveći broj ministarstava u Europi, logično je zapitati se postoji li uopće u Hrvatskoj ozbiljna reforma troškova državne administracije ili je sve čista kozmetika.