Provokacije neonacista

NEONACISTIČKA AKCIJA: Na vrata hrvatskog konzulata u Trstu neonacisti zalijepili plakate u čast D’Annunzievog zauzimanja Rijeke

P. N.

foto:  Veneto Fronte Skinheads

foto: Veneto Fronte Skinheads

U priopćenju za javnost koje su ovim povodom dali neonacisti iz Veneto Fronte Skinheads stoji da "kulturno udruženje Veneto Fronte Skinheads", akcijom provedenom u noći između 11. i 12. rujna u mnogim gradovima sjeverne Italije, Talijane želi podsjetiti na stogodišnjicu od zauzimanja Rijeke.Provokacija s talijanskom zastavom na Guvernerovoj palači nije i jedina provokacija upućena Hrvatskoj na stotu obljetnicu zauzimanja Rijeke. Na fasadu hrvatskog konzulata u Trstu, naime, tri mlađe muške osobe sinoć su zalijepile plakate s provokativnim sadržajem.


Na plakatima je citat Gabriele D’Annunzia, koji govori o tome da cijeli talijanski narod traži da se “Rijeku poveže s domovinom”.


Za ovu provokatorsku akciju odgovornost je preuzela neonacistička organizacija Veneto Fronte Skinheads.
Članovi ove organizacije plakate sadržaja provokativnog za Hrvatsku i Rijeku nisu zalijepili samo na vrata hrvatskog konzulata. Akcija je poduzeta u više gradova na sjeveru Italije, a plakati su lijepljeni uz oznake ulica koje nose ime D’Annunzia i Rijeke (Fiume).


U priopćenju za javnost koje su ovim povodom dali neonacisti iz Veneto Fronte Skinheads stoji da “kulturno udruženje Veneto Fronte Skinheads”, akcijom provedenom u noći između 11. i 12. rujna u mnogim gradovima sjeverne Italije, Talijane želi podsjetiti na stogodišnjicu od zauzimanja Rijeke.


– Bilo je 12. rujna 1919. kada je Gabriele D’Annunzio doveo gotovo tri tisuće legionara, koji su Rijeku okupirali šesnaest mjeseci. Stotinu godina kasnije odajemo počast onima koji su, preuzimajući razne rizike, bili junačka i umjetnička avangarda. Mi se kao europski nacionalisti i talijanski patrioti s ponosom i divljenjem sjećamo podviga onih koji su hrabrost, patriotizam i dobro Italije stavili ispred konformizma, stoji u proglasu neonacističke organizacije.