Utrka za državnog poglavara

NEODLUČNI SOCIJALDEMOKRATI Još ne znaju koga će: SDP anketama traži svog kandidata za Pantovčak

Dražen Ciglenečki

Foto  IGOR KRALJ/PIXSELL

Foto IGOR KRALJ/PIXSELL

SDP je naručio dvije ankete - u jednoj se ispituju stavovi članstva, u drugoj građana o četiri kandidata za predsjednika. To su Zoran Milanović, Ivo Josipović, Tonino Picula i Rajko Ostojić

ZAGREB – SDP je sretno prošao na izborima za Europski parlament, s manje od 19 posto glasova osvojili su čak četiri europska mandata. Taj je rezultat stvorio u javnosti pozitivnu atmosferu u vezi sa SDP-om. Ali, umjesto da socijaldemokrati iskoriste iznenadan momentum, oni su već dva tjedna zaokupljeni zamornom raspravom o njihovom kandidatu za predsjednika Republike. Mediji gotovo dnevno analiziraju hoće li SDP podržati kandidaturu Zorana Milanovića ili će stranka organizirati predizbore u kojima bi sudjelovali neki drugi zainteresirani članovi. Predsjednik SDP-a Davor Bernadić zadao si je rok 15. srpanj do kada bi se trebalo riješiti ovu situaciju. No, još pet, šest tjedana neproduktivnog natezanja vjerojatno bi nanijelo političku štetu i SDP i predsjedničkom kandidatu za kojeg će se naposljetku opredijeliti.Međutim, ovaj bi proces ipak mogao okončati i dosta prije 15. srpnja. Uže vodstvo SDP je, naime, neslužbeno doznajemo, naručilo dvije ankete kojih će rezultati biti osnova za odluku o kandidatu za predsjednika Republike. U jednoj se anketi ispituju stavovi članstva, a u drugoj hrvatskih građana o četiri potencijalna kandidata, Zoranu Milanoviću, Ivi Josipoviću, Toninu Piculi i Rajku Ostojiću. Idućih bi dana ta istraživanja trebala biti završiena i Bernardić će imati jasniju sliku o percepciji četvorice spomenutih.

Milanovićeve pristaše


– Ako će jedan od njih imati značajnu prednost, onda dvojbe više ne bi trebalo biti, predizbori bi bili apsolutno suvišni. No, u slučaju da razlika između prvog i drugoplasiranog bude tijesna, nekoliko postotaka, predizbore bi teško bilo zaobići, iako se za njih trenutačno zalaže uvjerljiva manjina u Predsjedništvu SDP-a – rekao nam je jedan visoki dužnosnik SDP-a.Predizbori bi bili i prilično realna opcija i kad bi se pokazalo da jedan od navedenih SDP-ovaca uživa većinsku podršku članstva, a drugi jednaku takvu naklonost birača.– Molimo Boga da se to ne dogodi i da rezultati ove dvije ankete budu usklađeni – komentirao je jučer SDP-ov saborski zastupnik koji je također upoznat s istraživanjima što ih je naručila njegova stranka.U vodstvu SDP-a i Klubu zastupnika te stranke prevladavaju Milanovićeve pristaše i jedan od njih uvjeren je da će ankete nedvosmisleno signalizirati da bi bivši premijer bio najprihvaćeniji predsjednički kandidat u obje kategorije ispitanika i da bi se stoga njega vrlo brzo moglo promovirati u toj ulozi.– Kad bi drugi po redu zaostajao za Milanovićem i kod članstva i kod birača za po najmanje petnaestak postotnih poena, mislim da bi se to brzo razriješilo, možda već sljedeći tjedan. Nastavak ovog mrcvaranja nikako ne bi bio dobar za SDP – upozorava naš sugovornik.

Nestrpljivo iščekivanje


Ima li njegov optimizam uporište? Ankete koje je za HTV i RTL televiziju dosad napravila agencija Promocija plus, vrlo su nepouzdane kad je u pitanju ishod predsjedničkih izbora, jer su mjerile rejtinge ljudi od kojih niti jedan još nije službeno istaknuo kandidaturu. Međutim, podaci o podršci koju uživaju Milanović i drugi mogući kandidati SDP-a ipak imaju uporabnu vrijednost. I Milanović u tom segmentu dominira. HTV je 22. travnja objavio svoj Hrejting i u okviru tog istraživanja među SDP-ovim biračima njih je 52,1 posto kao kandidata za predsjednika Republike podržalo Milanovića, za Tonina Piculu ih se izjasnilo njih 9,9 posto, a za Predraga Freda Matića 2,1 posto. RTL je posljednju anketu o predsjedničkim izborima imao 9. svibnja i njoj je među općom biračkom populacijom Milanović na 15,4, a Josipović na devet posto. Iduću anketu te vrste RTL objavljuje 10. travnja. Sve ove brojke naznaka su rezultata SDP-ovih anketa, pravo bi čudo bilo kad Milanović ne bi bio vodeći između četvorice socijaldemokratskih političara, i za članove stranke i za birače. Ali, Bernardiću je jako važna i razlika u glasovima. Naravno, kad bi i Josipović i Picula i Ostojić bili u osjetnom zaostatku za Milanovićem, svatko od te trojice mogao bi izvijestiti Bernardića da nakon provedene ankete više nema ambicija natjecati se na izborima za predsjednika Republike. Situacija je to koju priželjkuju Milanovićevi zagovaratelji, ali bi bila i najlakša za Bernadića. Poznato je da su njegovi suradnici Zlatko Komadina i Davorko Vidović neprijateljski raspoloženi prema Milanoviću, ali ako u SDP-u, osim njega, ne bi bilo nikog kredibilnog tko bi twražio da bude kandidat za predsjednika Republike, stranci ne bi prijetio raskol ako bi Bernardić u tim okolnostima stao uz Milanovića.U svakom slučaju, rezultati anketa nestrpljivo se iščekuju u SDP-u. U međuvremenu dolaze informacije da Milanović obavlja razgovore s brojnim ljudima koji bi se eventualno angažirali u njegovoj predizbornoj kampanji. Nekadašnji se premijer prije nekoliko dana sastao i s Bernardićem.