Što se čeka...

NEODLUČNA VLADARICA Ovo je 6 razloga zbog kojih predsjednica još nije objavila kandidaturu

Dražen Ciglenečki

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Svojedobno je govorila da bi u slučaju poraza od Zorana Milanovića iselila u SAD i godinu dana ne bi dolazila u Hrvatsku. Prema jednom od scenarija predsjednica će se radije predati bez borbeZAGREB – Činjenica da i u samom vrhu HDZ-a već postavljaju pitanje zašto predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odugovlači s objavom svoje kandidature, pokazuje da to nije sasvim normalna situacija. Prošli su i izbori za Europski parlament, a ona i dalje nešto čeka i novinarima nudi samo krajnje neodređene odgovore. Stoga je legitimno razmotriti sve potencijalne razloge ovog neobičnog zastoja.


1. Neće se natjecati za drugi mandat


Puno osoba koje poznaju Kolindu Grabar-Kitarović pričalo nam je svih ovih godina da ona jako slabo funkcionira kad je pod stresom i da je u takvim okolnostima sklona napraviti korak natrag. Ovo sada za nju sigurno nije povoljno razdoblje, strahuje da bi osvetnički raspoložen Velimir Bujanec mogao otkriti kojekakve pikanterije o njezinom privatnom životu, HDZ je podbacio na europskim izborima, a pojavila su se dva kandidata, Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić, koji bi joj na predsjedničkim izborima mogli odnijeti dio birača. Kolinda Grabar-Kitarović užasno se boji poraza i zapravo je već odustala od pohoda na drugi mandat. Jedan naš sugovornik prisjeća se kako je ona svojedobno govorila da bi u slučaju poraza u srazu sa Zoranom Milanovićem odmah iselila u SAD i najmanje godinu dana ne bi dolazila u Hrvatsku. Neuspjeh na izborima Kolinda Grabar-Kitarović shvatila bi kao veliku osobnu sramotu i radije će se predati bez borbe. Nije to, međutim, još spremna objaviti, pa makar na taj način otežava HDZ-u jer su osuđeni na čekanje i ne traže drugog kandidata za predsjednika Republike.


2. Još nije ništa odlučila


Kolinda Grabar-Kitarović zabrinuta je posljednjim razvojem događaja, nakon što su joj prognozirali da si je navijanjem na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji već osigurala ostanak na Pantovčaku. Približila se premijeru Andreju Plenkoviću, ali on nije naročito popularan o čemu svjedoče i rezultati europskih izbora. Barata se i s imenima kandidata koji bi svakako bili u stanju privući desnije, njezine birače. Ona nije odustala, a konačna predsjedničina odluka ovisit će o tome koji će joj se kandidati zaista suprotstaviti i kakvu će podršku uživati u sljedećim anketama. Sugerira to da Kolinda Grabar-Kitarović sumnja u vlastitu političku snagu, jer od predsjednika se očekuje da ide po drugi mandat bez obzira na konkurenciju. Ali, kalkulacije su sastavni dio politike i ona ne želi srljati kao guska u magli.


3. Ne želi biti kandidatkinja HDZ-a
Sve je bilo spremno za lansiranje predsjedničine kandidature nakon izbora za Europski parlament, ali slab rezultat je poremetio njezine planove. Kolinda Grabar-Kitarović itekako je zainteresirana za nastavak obnašanja dužnosti predsjednice Republike, ali je procijenila da će to lakše ostvariti ako neće biti kandidatkinja HDZ-a. »Iako sam bila kandidat HDZ-a i još nekoliko stranaka, sada sam nestranačka osoba i predsjednica svih građana Hrvatske«, izjavila je u subotu u Osijeku. Otpustila je na Plenkovićev zahtjev savjetnika Matu Radeljića, ali u međuvremenu je došla do zaključka da je pogriješila i da se nije smjela toliko vezati za HDZ. Plenković joj sada predstavlja politički uteg i zato ne želi da je se percipira kao kandidatkinju HDZ-a. Kao neovisna, nestranačka osoba moći će vratiti potporu birača koji su joj zamjerili uplovljavanje u politički mainstream. Mora samo još skupiti hrabrosti kako bi priopćila Plenkoviću da ne može računati na to da će ona na izbore izaći pod markicom HDZ-a.


4. Radije bi preuzela HDZ


S vremena na vrijeme s Pantovčaka su stizale neslužbene informacije da predsjednica sa zanimanjem prati zbivanja u HDZ-u i da je njezina prava ambicija obnoviti članstvo i povesti tu stranku na parlamentarne izbore. Plenković je sada značajno politički oslabljen, Kolinda Grabar-Kitarović osjetila je da je on ranjiv i smatra da bi se mogla uključiti u rasplet u HDZ-u. Mislila je da će s pozicije predsjednice Republike moći napraviti velike stvari, puno je toga obećala, ali sudarila se s vrlo ograničenim ustavnim ovlastima i njezina je politička ostavština mršava, gotovo nepostojeća. Kolindu Grabar-Kitarović to sve više muči i htjela bi se preseliti tamo gdje se nalazi realna politička moć, u Banske dvore. S tog bi brda mogla realizirati sve ideje kojima je, bez ikakvog učinka, zasipala vlade s kojima je kohabitirala. Prethodno, međutim, mora preuzeti HDZ, riješiti se Plenkovića. Simpatizeri HDZ-a uvijek su u anketama pozitivnije vrednovali nju nego predsjednika Vlade i tu ne bi bilo problema. Predsjednička kandidatura joj je tek rezervna opcija, ako se idućih mjeseci ukaže pogodan trenutak Kolinda Grabar-Kitarović aktivirat će se u rušenju Plenkovića i pokušati sebi osigurati mjesto šefice HDZ-a.


5. Stvara atmosferu iščekivanja i diže si rejting


Želja je svakog predsjedničkog kandidata da samom objavom ulaska u utrku podigne vlastiti rejting. Kolinda Grabar-Kitarović hendikepirana je, budući da je predsjednica njezina se kandidatura podrazumijeva i ne bi bila bogzna kakav događaj, pa ne bi ni imala utjecaja na rejting. Stoga je predsjednica odlučila na umjetan način potaknuti atmosferu iščekivanja. Novinari je neprestano ispituju kad će izvijestiti javnost da će se ponovo kandidirati za predsjednicu Republike, a Kolinda Grabar-Kitarović izbjegava odgovoriti. Netko joj je rekao da će tako uspjeti proizvesti napetost. Držat će u neizvjesnosti hrvatske građane i kad napokon stane pred kamere i svečano objavi da je odlučila još pet godina svog života posvetiti voljenoj domovini, bit će to nešto spektakularno, svi će odahnuti i rejting će joj automatski porasti.


6. Tek okuplja ekipu za izbore


Predsjednica je prisiljena s novom ekipom krenuti u svoju drugu kampanju. Nema oko nje skoro nikoga od ljudi uz čiju je pomoć 2015. porazila favoriziranog Ivu Josipovića. Mati Radeljiću je otkazala, Velimir Bujanec se okrenuo protiv nje, Milijan Brkić je do grla u vlastitim problemima… Već mjesecima Kolinda Grabar-Kitarović intenzivno traži nove suradnike, taj se proces neplanirano oduljio i zato ona kasni s objavom kandidature. Preko vikenda je Bujanec pustio u javnost fotografiju na kojoj na nekoj terasi predsjedničine savjetnice Ivana Crnić i Mirjana Hrga sjede za stolom s PR-ovcem Krešimirom Macanom, koji je u prošlosti radio i za Plenkovića.