Analiza

Nema jednostavne matematike u ovom slučaju: ‘HDZ ipak ne može biti siguran u Škorine glasove’

Zdenko Duka

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Treba vidjeti kako će se pozicionirati Miroslav Škoro. Veći dio njegovih birača vjerojatno će glasati za Grabar-Kitarović, no pitanje je kako će oni biti motivirani za izlazak na izbore i ovisi kakav će mig dobiti od Škore i ekipe oko njegaNije se moglo očekivati prije nekoliko dana da će Milanović pobijediti s gotovo tri postotka razlike u ovom prvom krugu, a da će Grabar-Kitarović biti jedva druga s malom razlikom u odnosu na Škoru, kaže nam Dragan Bagić, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


– Što se tiče prognoza za drugi krug, Grabar-Kitarović ima matematički bolju poziciju zbog Škorinih birača. Ali, Milanović sada ima puno bolju psihološku i političku startnu poziciju od nje. Aktualna predsjednica ima izrazito negativan trend, ona je izgubila podršku od skoro 20 posto birača u zadnjih nekoliko mjeseci, imala je puno loših javnih nastupa, puno gafova, loše je odradila kampanju.


Ona je ovim rezultatom dobila i dosta lošu ocjenu svog mandata jer je tek nešto više od 25 posto birača smatralo da je dobro obavila svoj petogodišnji posao. To je loša ocjena njenog mandata, dodaje Bagić.


Matematička prednost
Smatra da Milanović može pobijediti ako uspije mobilizirati dodatne birače koji nisu izašli na izbore u prvom krugu i ako dobije većinu birača koji nisu glasali za Grabar-Kitarović i Škoru. I mora jasno artikulirati svoju političku i psihološku prednost na intenzivnu kampanju da tu poruku prenese, kaže Bagić.


Pitamo Bagića da komentira stav glavnih HDZ-ovih ljudi koji su sinoć odjednom počeli zbrajati glasove i Grabar-Kitarović i Škore zajedno, kao da su odjednom sada Škorini glasovi automatski i njihovi a prije dan-dva su Škori odricali pravo pozivanja na HDZ-ovo biračko tijelo.


– Oni pokušavaju matematičku prednost pretvoriti u političku poruku. Sigurno će većina Škorinih glasati za predsjednicu, ali neće svi. Jer, među njima ima onih koji su nezadovoljni time kako je Grabar-Kitarović obavljala dužnost, a dio njih neće glasati za nju kako ne bi jačao Plenkovića. Tu nema jednostavne matematike, kaže nam Bagić. Kaže da je gubitnički trend jako teško preokrenuti.


Drugi krug će biti vrlo neizvjestan, kazao nam je sociolog, docent na Filozofskom fakultetu u Zadru Sven Marcelić.


Politički kapital


– Treba vidjeti kako će se pozicionirati Miroslav Škoro. Veći dio njegovih birača vjerojatno će glasati za Grabar-Kitarović, no pitanje je kako će oni biti motivirani za izlazak na izbore i ovisi kakav će mig dobiti od Škore i ekipe oko njega. I bitno je koliko će za Milanovića ovaj moment biti mobilizacijski za njegove birače. Desnica koja se vezuje uz Škoru je sama po sebi prilično razjedinjena, jedan dio će sigurno biti skloniji da se podupre Grabar-Kitarović, ili će se možda držati po strani i odlučiti da drže taj politički kapital koji su stekli na ovim izborima. Možda će taj politički kapital čuvati za parlamentarne izbore. Da pokažu da oni ipak nisu HDZ u nekom obliku, nego da su snaga za sebe, o tome jako puno ovisi.


I Marcelić konstatira da je Grabar-Kitarović izgubila velike gradove i Slavoniju pa i obalnu Dalmaciju. Urbana Hrvatska je pokazala da je protiv nje, barem u ovom prvom krugu, a kako će biti u drugom krugu, vidjet će se. Marcelić kaže da uglavnom, ako se promatra geografski, imamo sličnu situaciju kao i u ranijim predsjedničkim pa i parlamentarnim izborima. On podsjeća da su i posljednji izbori bili iznimno tijesni. Budući da će biti tijesno, tu niti ankete neće moći puno reći, kaže Marcelić. Osim toga, u kampanji za drugi izborni krug bit će sučeljavanja, puno će i o tome ovisiti.