Otvoreno

‘Neće se još dugo tolerirati zdravstveni djelatnici koji odbijaju testiranje. Bit će sankcija’

P. N.

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Dulibić će dodao kako će testiranje sigurno biti besplatno sljedeći mjesec do mjesec i pol danaU KBC-u Zagreb u ponedjeljak je obavljeno 954 testiranja djelatnika koji nisu cijepljeni. Jučer ih je bilo 137. Ukupno je dosad deset djelatnika odbilo testiranje. Svi su oni udaljeni s posla i neće dobiti dnevnicu, izjavio je sinoć u Otvorenom Ante Ćorušić, ravnatelj ove bolnice, te dodao da se ovdje ne radi o pravima radnika, već o zaštiti pacijenata koji se liječe u bolnici.


U Splitu, pak, prema riječima Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split nitko nije odbio testiranje.


“U zdravstvenom sustavu radi preko 73.000 ljudi. Sedam tisuća je testirano, 26 je bilo pozitivno, a 32 je odbilo testiranje. Radi se o 32 na razini cijele RH. Njima neće biti isplaćena dnevnica, dobit će opomenu, tražit će ih se i pismeno očitovanje, a dalje ćemo vidjeti kakve će biti sankcije, rekao je Tomislav Dulibić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice.
Na upit koliko dugo će se tolerirati njihovo odbijanje testiranja, rekao je kako neće dugo.


Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi rekao je kako Zakon o radu ne poznaje institut suspenzije.


“Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi RH nije protiv cijepljenja i podržavamo mjere koje je stožer uveo, ali tako dugo dok ne idu na uštrb radnika, dok ne ugrožavaju radno-pravni status radnika i dok se neće naplaćivati. Onog trenutka kad smo čuli od premijera i ministra zdravstva da će se testiranja naplaćivati, naš odbor donio je odluku da idemo u preispitivanje ustavnosti te odluke”, rekao je Topolnjak, te poručio svima da se odazovu testiranju i ne stvaraju si dodatne probleme.


Zlatko Trobonjača, imunolog, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci rekao je kako ne bi išao tako daleko i testirao i cijepljene.


“Testovi koštaju, a mi nemamo toliko novca, a to sve treba i organizirati. Zdravstveni radnici bi trebali brinuti za zdravlje naših pacijenata, a ne ih dovoditi možda i u smrtnu opasnost infekcijom. U bolnicu dolaze ljudi koji su najosjetljiviji na covid i zato bi zdravstveni djelatnici trebali biti ti koji bi trebali najviše paziti da nisu inficirani”, naglasio je Trobonjača.


Dulibić će dodao kako će testiranje sigurno biti besplatno sljedeći mjesec do mjesec i pol dana. A naglasio je i da se osobe koje imaju covid potvrdu, a imaju respiratorne simptome moraju testirati prilikom ulaska u bolnicu. Na upit što će biti s radnicima koji se nisu cijepili i odlučili su se za testiranje, Dulibić je rekao kako će se ili cijepiti ili će sami plaćati testiranja.


Topolnjak mu je odgovorio da je to neprihvatljivo.


“Poštujem slobodu svakog građana i radnika RH da sam odluči hoće li se cijepiti ili ne. Osobno sam sklon cijepljenju, prebolio sam covid i cijepljen sam, ali zamjeram vladi RH i stožeru naplaćivanje testiranja na teret radnika, a već se sad počelo prisiljavati radnike na cijepljenje, rekao je sindikalac.


Dulibić je rekao kako se nikoga ne prisiljava na cijepljenje.


“Zdravstveni proračun je vrlo ograničen i zašto bi se dugoročno trošili novci na financiranje testiranja umjesto da ih uložimo u pametnije stvari, liječenje naših pacijenata”, rekao je Dulibić, piše HRT.