Jadranski sindikat piše Vladi

Ne tražimo milostinju već dogovor: Posljednji vapaj gladnih radnika Uljanika i 3. maja

P. N.

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

'Dakle, tražimo da se smanje troškovi koji će opteretiti proračun RH, uz dogovor o podmirivanju svih dugovanja  prema radnicima Uljanikovih društava i 3. Maj brodogradilišta, uz dogovor o visini otpremnine kao i njezine isplate. Želimo da se isplata dogovori u narednim danima i time završi priča o Uljaniku, ako Vi ne podržavate druga pozitivnija rješenja. Spremni smo već sutra dogovoriti rješenje, nemojte dozvoliti da se zbog  Vašeg nečinjenja stvore dodatni troškovi. Samo Vi možete riješiti navedeno, stoga Uljanikovci čekaju Vaš potez', piše u priopćenju Jadranskog sindikata što ga potpisuje Boris Cerovac‘Sindikatima i radnicima dosta je praznih obećanja. Dok se igraju igre, prepucavaju političke stranke, dokazuje tko je pametniji, a tko pravedniji, radnici Uljanikovih društava i 3. Maj Brodogradilišta, krenuli su u osmi mjesec za kojeg je nepoznato postoji li nada za isplatu plaća.  Zar postoji još koja zemlja u svijetu u kojoj se ovako pristupa rješenjima, zar nije RH dio Europske unije, zar kada treba umanjivati prava radnika i građana onda se poziva na odredbe EU, a kada se treba promptno riješiti pitanje preživljavanja građana RH, onda se poziva na šta? Ustavom RH zagarantirano je pravo na rad kao i pravo na plaću za rad, ali pravilo ne vrijedi za radnike Uljanikovih društava’, poručuju Vladi iz Jadranskog sindikata.


 


Iz Jadranskog sindikata naglašavaju da ova priča o Uljaniku i 3. Maju Brodogradilištu mora biti riješena do kraja tekućeg tjedna.
‘Mi ne želimo dodatne troškove koji će opteretiti proračun RH, ali ne možemo se oteti dojmu da je to i u interesu Vlade RH. Zasebni razgovori koji se vode na ministarstvima kako mi vidimo, imaju za namjeru razjediniti radnike Uljanikovih društava i građane RH. Godinu i pol dana, koliko je prošlo vremena od upoznavanja Vlade RH sa financijskim problemima Uljanika, dogovoreni učinci nisu dali pozitivan rezultat, već su najave Ministarstva o  mogućim rješenjima doveli radnike Uljanikovih društava i građane RH u zabludu kako se nešto rješava u interesu brodogradnje i radnika. Još jednom ponavljamo ne tražimo milostinju već dogovor. Ne podržavamo više nikakve dogovore Ministarstava sa pojedinacima iz Uljanika (neovisno radilo se o Upravi Uljanika, NO Uljanika ili nekog drugog)’, piše u priopćenju Jadranskog sindikata.


 


‘Dakle, tražimo da se smanje troškovi koji će opteretiti proračun RH, uz dogovor o podmirivanju svih dugovanja  prema radnicima Uljanikovih društava i 3. Maj brodogradilišta, uz dogovor o visini otpremnine kao i njezine isplate. Želimo da se isplata dogovori u narednim danima i time završi priča o Uljaniku, ako Vi ne podržavate druga pozitivnija rješenja. Spremni smo već sutra dogovoriti rješenje, nemojte dozvoliti da se zbog  Vašeg nečinjenja stvore dodatni troškovi. Samo Vi možete riješiti navedeno, stoga Uljanikovci čekaju Vaš potez’, piše u priopćenju Jadranskog sindikata što ga potpisuje Boris Cerovac.


 


Ubrzo ćemo saznati, jesu li radnici Uljanika i 3. Maj brodogradilišta građani drugog reda, koji trebaju tražiti druge države u kojima će biti cjenjeniji nego je to slučaj u RH, piše Jadranski sindikat.