Socijaldemokrati

“Ne čekajte EU uredbu, Zakon o legalizaciji konoplje od velikog je javnog interesa!”

Portal Novi list, Hina

Mirela Holy / Foto Nova TV

Mirela Holy / Foto Nova TV

Ako želimo iskoristiti puni potencijal konoplje, moramo potpuno legalizirati i liberalizirati tu biljku, koja ima fenomenalne potencijale i u ekonomskom smislu, poručuje HolyZakon o iskorištavanju punog potencijala konoplje, o kojem će na prijedlog Socijaldemokrata Sabor raspravljati u četvrtak poslijepodne, od velikog je javnog interesa gledaju li se ukupni benefiti, zdravstveni, gospodarski i okolišni, poručila je autorica Zakona Mirela Holy.


„Ako želimo iskoristiti puni potencijal konoplje, moramo potpuno legalizirati i liberalizirati tu biljku, koja ima fenomenalne potencijale i u ekonomskom smislu jer se od nje može proizvoditi između 25 i 75 tisuća različitih proizvoda.


Ima i znanstveno dokazano medicinske benefite, a samo 2020. u SAD-u je objavljeno više od 3500 znanstvenih radova o zdravstvenim benefitima konoplje”, naglasila je članica Aktiva Socijaldemokrata Holy na konferenciji za novinare.


Uzgoj ženskih biljaka u punom cvatu
Često se, kaže, zanemaruju okolišni potencijali konoplje koja je vrlo jaki čistač tla od toksina i kemikalija te upija jako velike količine ugljičnog dioksida, što znači da može aktivni raditi na suzbijanju klimatskih promjena.


Naime, konoplja upija više od četiri puta Co2 nego drveće, što govori o važnosti konoplje za suzbijanje klimatskih promjena, upozorila je.


„Ovaj zakon podrazumijeva potpunu legalizaciju i liberalizaciju konoplje, u medicinske, ekonomske, ali i industrijske svrhe.


Riječ je o progresivnim zakonu jer omogućava za osobnu upotrebu uzgoj devet ženskih biljaka u punom cvatu, jer ljudi koji, primjerice, boluju od multiple skleroze, trebaju po prilici taj broj kako bi si mogli bez problema stvoriti dovoljne količine pripravaka koji im omogućavaju normalan i dostojanstven život”, navela je prednosti prijedloga.


Ne budimo “poslušni štreberčić”


Zakon, pojasnila je, predviđa i proizvodnju konoplje u građevinske svrhe, za proizvodnju biokompozita koji može zamijeniti plastiku koja je veliki okolišni problem.


Ako gledamo ukupne benefite, zdravstvene, gospodarske, društvene, odnosno, okolišne potencijale, ovaj zakon je u izrazito velikom javnom interesu, kazala je.


Kao ilustraciju navela je Kanadu koja je 2020. legalizirala konoplju u rekreativne svrhe i 2021. godine, prema podacima njihove gospodarske komore, uprihodila 17 milijardi dolara od rekreativnog kanabisa te je otvoreno deset tisuća radnih mjesta i još deset tisuća povezanih s njima.


Koautorica Zakona Vesna Nađ smatra da sve dok se u Njemačkoj ne progura ovakav zakon, neće ni u Hrvatsku i da bismo trebali predvodnica u legalizaciji konoplje, a ne ‘poslušni štreberčić’ koji čeka da EU donese uredbu.