Čeka se odluka

Natječaj za ravnatelja Fonda za obnovu bi mogao biti poništen: “Pojavile su se nove okolnosti”

Jagoda Marić

Damir Vanđelić / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Damir Vanđelić / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Javila su se tri kandidata, među kojima i privremeni ravnatelj Damir Vanđelić, i u ponedjeljak se trebalo znati tko je izabranZAGREB – Upravno vijeće Fonda za obnovu trebalo bi početkom tjedna obavijestiti troje kandidata koji su se javili na natječaj za ravnatelja o rezultatima tog natječaja.


To znači da bi se za dan ili dva trebalo znati hoće li Damir Vanđelić, sada privremeni ravnatelj, nastaviti voditi tu instituciju sljedeće četiri godine ili će se Upravno vijeće na čijem je čelu ministar graditeljstva Darko Horvat odlučiti za nekog od preostalih dvoje kandidata. ​


No, iako se natječaj javilo troje kandidata, postoji i četvrta opcija, a to je poništavanje natječaja i pokretanje cijelog procesa ispočetka.


Sve u igri
​Da je u igri i mogućnost poništavanja natječaja potvrdili su nam u Ministarstvu graditeljstva, a objašnjavaju to novim okolnostima. Nova okolnost je, kako nam objašnjavaju, činjenica da je krajem prošle godine, samo šest dana nakon što je natječaj za izbor ravnatelja raspisan, potres pogodio i Baniju te da je Fond u međuvremenu dobio nova zaduženja. Što će se doista dogoditi hoće li Upravno vijeće ipak izabrati nekog kandidata ili će se ići na novi natječaj, očito će se odlučivati do samog isteka roka u kojem kandidati trebaju doznati kakvi su rezultati natječaja koji je objavljen lani, samo dan prije Badnjaka.


Donedavno se činilo da je izbor Damira Vanđelića tek formalnost, no onda su se iz Vlade počeli pozivati na to da je on ionako Fond želio voditi privremeno. Prvo je na tome uporno inzistirao sam premijer Andrej Plenković i to nakon što se suočio s novinarskim upitima o tome da Vanđelić ipak neće biti kandidat HDZ-a na predstojećim izborima za gradonačelnika Zagreba.


– Njegova je želja da do ljeta vodi Fond, to je sam rekao. U njegovoj viziji je odmah bilo da to bude privremeno, bila je prva reakcija premijera na Vanđelićevu odluku da se ne želi kandidirati za gradonačelnika Zagreba. Ponavljao ju je i kasnije na upit o tome kakve su Vanđelićeve šanse za čelno mjesto u Fondu za obnovu. I kad su ga novinari suočili s time da je se Vanđelić javio na natječaj za ravnatelja, odnosno da očito želi to mjesto na puni mandat, premijer je inzistirao na tome da je Vanđelić od početka Fond htio voditi samo privremeno.


I Središnji ured bez čelnika


No, potrajat će to privremeno dulje ako se Upravno vijeće doista ne odluči ni za jednog kandidata i ako poništi natječaj, jer će onda Fond dok god traje drugi, ponovljeni natječaj i dalje voditi privremeni ravnatelj, odnosno Vanđelić.


Jučer smo pokušali dobiti njegovu reakciju na mogućnost odgode natječaja za izbor ravnatelja, ali Vanđelić se nije javljao na naše pozive, ali već je u nekoliko navrata ranije rekao da izbor ravnatelja neće komentirati do završetka natječaja.


No, nije Fond jedina institucija važna za sanaciji i obnovu nakon potresa koja nema stalnog prvog čovjeka. Prije točno mjesec dana iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje otišao je državni tajnik Nikola Mažar kojeg je Vlada razriješila te dužnosti kako bi mogao postati saborski zastupnik.


Mažar je u Sabor otišao umjesto Dinka Puljašića koji je prethodno podnio ostavku zbog afere vezane uz energetsku obnovu zgrada u Požegi, a zbog čega je Uskok otvorio istragu protiv njega. Kako je Mažar razriješen 21. siječnja, od tada je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje bez čelnika, a Vlada nije imenovala novu osobu na tu dužnost iako su je u međuvremenu održala četiri sjednice. Možda to ne bi bilo ni od neke važnosti da taj Ured nije dobio važnu zadaću u obnovi, pa će tako u njegovoj nadležnosti biti obnova svih obiteljskih kuća na području županija koje je pogodio potres.