Nakon odluka Upravnog suda

Nataša Novaković ogorčena besmislom institucije kojoj je na čelu: ‘Slobodno promijenite naziv Povjerenstva, ovo nema smisla’

Dražen Ciglenečki

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELLZAGREB – Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije ima pompozan naziv, ali riječ je o prilično neutjecajnom saborskom tijelu.


No, mostovac Nikola Grmoja, koji je u ovom sazivu predsjednik tog vijeća ima, čini se, ambiciju povećati mu političku težinu. Za početak je jučer organizirao sjednicu na kojoj se raspravljalo o jednoj vrlo aktualnoj temi, primjeni načela djelovanja, zbog kršenja kojeg je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo više državnih dužnosnika, ali je Visoki upravni sud nedavno, presudom u slučaju Milana Bandića, zaustavio takvu praksu. Grmoja je na jučerašnju sjednicu pozvao i predsjednika ovog suda Antu Galića, ali on nije došao, opravdavajući se da ne može javno komentirati postupke. Galić je zbog izostanka bio predmet kritika više prisutnih. Budući da je Povjerenstvo trenutačno dobrim dijelom paralizirano jer se ne bavi slučajavima u kojima postoji sumnja da je državni dužnosnik prekršio načelo djelovanja, koje mu nalaže da bude častan, pošten i odgovoran, Nataša Novaković je nezadovoljna.


– Problem je što imamo dvije različite sudske prakse, nema jednog stava upravnog suda i Povjerenstvo je u situaciji da ne zna što može, a što ne. Naročito je loše što iz presude povodom žalbe Tomislava Karamarka proizlazi da Povjerenstvo ne samo da ne može voditi postupak po članku 5., načelo djelovanja, nego ni po članku 2., sukob interesa. Možda da onda promijene ime Povjerenstva jer ovo nema smisla, rekla je predsjednica Povjerenstva.
Posebna je priča novi zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je u izradi već nekoliko godina. Premijer Andrej Plenković je prije mjesec dana izjavio da postoje određene preporuke GRECO-a, od kojih će neke biti uvrštene u zakon, a neke ne. Sanjin Rukavina, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave, rekao je jučer da bi ovaj zakon ipak do kraja godine mogao biti usvojen u Saboru. Obećao je da se njime Povjerenstvo neće oslabiti, nego je cilj da ga se čak ojača. Vijeće je izglasalo zaključak prema kojem bi načelo djelovanja trebalo ostati u zakonu.