Ispovijest Sanje Vejnović

‘Naš poznati glumac pokušao mi je nasilno ući u sobu. Kasnije mi je prijetio da neću dobiti ulogu u tom filmu. I stvarno nisam’

P. N.

Foto Luka Stanzl PIXSELL

Foto Luka Stanzl PIXSELL

Kaže da je doživljavala i svojevrsno zlostavljanje na poslu, u glumačkom poslu u zreloj dobiPoznata hrvatska glumica Sanja Vejnović izjavila je sinoć u RTL Direktu kako se nada da je njena kolegica Milena Radulović koja je prva progovorila o seksualnom zlostavljanju, otvorila Pandorinu kutiju.


“Nadam se da je u Pandorinoj kutiji, kao u grčkoj mitologiji, ostala nada. Mi je svi imamo da će se to konačno početi rješavati kako treba. Kada kažemo Milena Radulović uvijek kažemo i njeno zvanje – glumica. Pa se cijela priča počinje vezivati uz naše zvanje. Onda je bila maloljetna kada su se zlostavljanja događala. Silovanja je izvršavao dramski pedagog u jednoj školi koju je pohađala kao slobodnu aktivnost. Divim joj se da je snašla hrabrosti i snage da istupi jer istupanjem sa svojim imenom i prezimenom i imenom i prezimenom zlostavljača, silovatelja, ne možemo više šutjeti kao društvo”, rekla je Vejnović.


Ona smatra da zlostavljanje nije ekskluzivno vezano uz glumački poziv nego da ima u svim profesijama i na svim nivoima. Otkrila je da je i sama imala sličnih iskustava.
“Počela bih od onih iskustava koje svi potisnemo, a koja se događaju u najranijoj dobi i koji nam postaju tako, mi svi svoje ranice zatvaramo i zaboravljamo, i to je neki obrambeni mehanizam. Ali, ove dane razgovarajući sa svim svojim prijateljicama, ne samo glumicama, vraćaju se sjećanja na neka događanja pri izlascima u mladosti, pri neprimjerenim ponašanjima, pri pokušajima silovanja”, kazala je i dodala kako se kod nje to dogodilo dok je bila djevojčica u pubertetu u osnovnoj školi.


“U to doba dječaci imaju potrebu ne obuzdavati svoje hormone koje ispoljavaju tako da djevojčice primaju za grudi i mjesta koja nisu ugodna. To jedno iskustvo meni nikako nije bilo ugodno, a nije niti mojim prijateljicama u razredu. Požalile smo se razrednici koja nam je dala odgovor da su to dječaci, da njima rade hormoni i da je to normalno. Tada sam taj odgovor prihvatila, a sada se pitam je li to bio odgovor jednog pedagoga”, rekla je Sanja Vejnović, otkrivši kako je počela trenirati džudo ne bi li se naučila braniti.


Kaže da je doživljavala i svojevrsno zlostavljanje na poslu, u glumačkom poslu u zreloj dobi.


“Ne seksualne prirode, ali mizogeno i seksističkih primjedba i raznih vrsti perfidnih zlostavljanja od jednog kolege. Nisam tome bila samo ja izložena, već cijeli ženski dio ekipe. Tog sam kolegu prijavljivala, tražila zaštitu, a nisam je dobila. Izborila sam se sama i borila sam se tijekom snimanja na svoj svojstven način. Odgovor bi bio: show must go on. E pa ne mora uvijek. Prekasno je on maknut iz serije i prekasno smo mi bili oslobođeni tog zlostavljanja”, rekla je za RTL i otkrila još jedan slučaj iz mladosti.


“Radilo se o jednom kolegi koji je bio puno stariji, ja sam imala svega 20 godina, a on je imao 25 godina više, oženjen i vrlo poznat i prihvaćen od društva. Svi su ga voljeli. Pokojan je pa mu neću reći ime. On je na silu htio ući u sobu kada smo spavali u hotelu na snimanju. Izgurala sam ga, nije se ništa desilo. Rekla sam da ću vikati i izgurala sam ga iz sobe. Bila sam sretna da sam ja izvojevala svoju malu pobjedu i da sam ga otjerala. On se na mene ljutio i sa mnom nije htio razgovarati. Nije htio proći tekst prije scene i to je rezultiralo prijetnjom da sljedeći film koji sam trebala raditi, a već sam se dogovorila s redateljem, kada je čuo da bi trebala glumiti glavnu ulogu, rekao je da se to neće desiti. I to se stvarno nije desilo”, kazala je Sanja Vejnović.