Božica Žilić

Narušavanje pedagoškog standarda: Sindikat i odgojitelji protive se povećanju broja upisa djece u vrtiće

Hina

snimio Velimir Brkić / Zadarski list

snimio Velimir Brkić / Zadarski list

„Ako se poveća broj zahtjeva za upis djece, vi ćete primiti tu djecu, ali ako sustavno godinama primate a ne širite smještajne kapacitete, onda briga za djecu nije sustavna nego populistička“, zaključila je Žilić.ZAGREB – Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) Božica Žilić upozorila je danas  da bi se najavljenim izmjenama zakona o predškolskom odgoju dodatno narušio pedagoški standard pa se nadaju da će taj prijedlog biti povučen.


O spornim odredbama kojima se predviđa 20 posto viši upis djece u vrtiće od kvote predviđene pedagoškim standardom, predstavnici SOMK-a i učiteljskih fakulteta razgovarali su ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak s kojom su dogovorili novi sastanak početkom godine.


Božica Žilić rekla je Hini da su na sastanku u Ministarstvu znanosti upozorili na temeljenu neprimjenu postojećega pedagoškog standarda u praksi te da bi se izmjenama koje predviđaju upis u vrtiće većeg broja djece vratilo Hrvatsku 30 godina unatrag.
Žilić smatra da zakonske izmjene idu na korist jedinicama lokalne uprave, koje pojedinačnim odlukama “minoriziraju postojeći zakon” a na štetu “prava na kvadrate djeteta i devet tisuća zaposlenih”.


„Ako se poveća broj zahtjeva za upis djece, vi ćete primiti tu djecu, ali ako sustavno godinama primate a ne širite smještajne kapacitete, onda briga za djecu nije sustavna nego populistička“, zaključila je Žilić.


Predstavnici sindikata i struke protive se također uvođenju učitelja razredne nastave u radne grupe dječjih ustanova bez da pod istim uvjetima kao i odgojitelji polože razlikovne ispite, odstažiraju godinu dana i prođu probni rad.


Ministrica je, po riječima Žilić, pokazala želju za socijalnim dijalogom i volju da se o tome nastavi razgovarati, a dogovoren je novi sastanak u siječnju iduće godine kako bi, kaže Žilić, „profiltrirali“ predložene odredbe i zajednički dogovorili koje će odredbe ići u izmjenu.


Nada se da će zakon biti zaustavljen barem zasad „Prođu li ovakve izmjene, to nas vraća 30 godina a mi to ne možemo dopustit zbog ljudi u sustavu i djece“, zaključila je Žilić.