Veliki izazovi

Narednih desetak dana ključno za Tomaševića. Ono što se zasad zna je da Zagreb u iduću godinu ulazi uz opću štednju

Tihana Tomičić

Ilustracija arhiva NL

Ilustracija arhiva NL

Sljedeće godine na naplatu dolazi oko 750 milijuna kuna dospjelih obveza, dakle dugova koji se odmah moraju servisiratiZAGREB – Narednih desetak dana bit će ključno za ostatak mandata gradonačelnika Tomislava Tomaševića na čelu Zagreba – predložit će svoj prvi proračun, a uz to se očekuje i izbor tri ključna pročelnička mjesta u gradskoj upravi. Naime, tri ureda za koji se traže novi pročelnici su Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured te Ured za upravljanje imovinom, i kad se ta mjesta popune, Tomašević će napokon de facto ovladati gradskom upravom nakon ere Milana Bandića.


Kad je riječ o proračunu, na njemu radi među ostalim, kao volonter, bivši SDP-ov ministar financija Boris Lalovac, a sve na temelju revizije dosadašnjih financijskih pokazatelja koje temeljito analizira agencija KPMG i koja traži sve rupe u proračunu iz kojih je donedavno curio novac na sve strane. Analizu će neovisna revizijska tvrtka KPMG Croatia provesti za sam Grad Zagreb, ali i Zagrebački Holding, ZET i Zagrebački velesajam. Radna skupina za financije, kojoj je član i Lalovac, a kojom predsjeda zamjenica gradonačelnika Daniela Dolenec, radi na poboljšanju financijske održivosti te svi članovi rade pro bono. Lalovac je trenutno u Saboru, potpredsjednik je Odbora za financije i državni proračun, u klubu je SDP-a, ali se prilično pasivizirao u samoj stranci.


Krpanje rupa


Na samim izborima, Tomašević i njegova platforma Možemo! najavili su bitno kresanje proračuna, te također tvrdili da neće doći do prodaje vrijedne gradske imovine za krpanje tih rupa. No, u rebalansu budžeta za 2021. uštedjeli su tek oko 400 milijuna kuna, što je za zagrebačke uvjete vrlo malo, s obzirom na to da proračun premašuje 13 milijardi kuna. Kako iz gradske uprave podsjećaju, sljedeće godine na naplatu dolazi oko 750 milijuna kuna dospjelih obveza, dakle dugova koji se odmah moraju servisirati, ali tvrde kako nijedan od ključnih projekata u infrastrukturi, ali i u društvenoj »nadgradnji«, poput uvođenja građanskog odgoja u dijelu škola i slično, neće otpasti.
Tomašević će sutra održati briefing s novinarima o novom proračunu i dotad ne želi iznositi detalje, ali opći je smjer daljnja štednja, uz zadržavanje glavnih prioriteta koji su bili komunicirani još u kampanji, i na kojima je Možemo! premoćno pobijedio. Hoće li biti poskupljenja komunalnih usluga za građane, ne žele reći, no logično je očekivati da će poskupljenje svakako pogoditi naplatu odvoza otpada, što je trenutno za Zagreb komunalni problem broj jedan, a vjerojatno i u ZET-u.


Istovremeno, nakon afere s imenovanjem, pa smjenom Nikole Vukovića i Ante Samodola u Upravi Zagrebačkog holdinga, proteklog tjedna imenovan je dio članova uprava gradskih komunalnih tvrtki unutar Holdinga – Čistoće, Vodoopskrbe, Plinare itd. Uglavnom se radi o široj javnosti nepoznatim imenima, no od njihovog imenovanja zanimljivije je da, unatoč provedenom natječaju, dio tih mjesta ostaje nepopunjeno. Očito su se u Tomaševićevom timu previše opekli na dosadašnjim kadroviranjima da bi sada pošto-poto imenovali nove direktore, a da nisu sigurni da se radi o najboljim – i što je još važnije – najpovjerljivijim ljudima. Zato će se dio tih natječaja ponoviti.


Program zbrinjavanja


Sve se odvija u kontekstu najave koju je gradonačelnik Tomašević izrekao sindikatima Holdinga, da se u tom mega poduzeću može u idućoj godini očekivati oko 750 otkaza. Radi se o tzv. programu zbrinjavanja, uglavnom okrenutom prema samoj administraciji, čime se dakle ne bi smanjivao opseg rada komunalnih tvrtki, nego samo štedilo na birokraciji, no kolektivni ugovori su vrlo čvrsti, i pitanje je može li Tomašević to provesti bez sudskih sporova i dodatnih troškova, No, njegov joker je članica uprave Zagrebačkog holdinga Matija Subašić-Maras, ujedno i dugogodišnja bivša direktorica ljudskih resursa najstarije osiguravateljske kuće Croatia Osiguranja, koja je ondje uspjela ukinuti čak 500 radnih mjesta, a upravo je ona na sastanku sa sindikatima najavila nove mjere.


Danas je u Holdingu zaposleno oko deset tisuća ljudi.
Dok se pripremaju takve ogromne uštede, Tomaševiću pod prozorom prosvjeduju majke-odgojiteljice, kojima će od ljeta 2022. prestati financijska podrška koju je uveo Milan Bandić, i koja je za skoro šest tisuća obitelji osiguravala trajne financijske potpore za svako rođeno dijete. Tomaševićeva uprava tu mjeru potpuno ukida jer je na nju potrošeno već skoro dvije milijarde kuna, no ona se ne ukida od svibnja 2022. za buduće korisnike, nego i za postojeće, dakle za sve, pa nezadovoljni roditelji prosvjeduju pred njegovim uredom. Zadnjih dana pridružuju im se i antivakseri, pa se prosvjed polako seli s Markova trga pred gradsku upravu, a roditelji-odgajatelji, iza kojih je sad već stao i dio političke desnice, najavljuju dizanje šatora pred Tomaševićevim uredom. S druge strane, iz gradske uprave i Možemo! poručuju da neće odustati od ove odluke ni pod koju cijenu, jer je to ujedno bilo jedno od njihovih glavnih izbornih obećanja. Tu nema koraka unatrag, poručuju iz Tomaševićeva ureda.


Skupština protiv većine izvještaja komunalnih društava


Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine nisu na zadnjoj sjednici prihvatili polugodišnje izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga prema kojemu je to društvo poslovalo s 81 milijunom kuna gubitka, ali ni oporbene zahtjeve da se rasvijetli situacija s opozivom dva člana Uprave tog društva.


Holding bilježi višak rukovodećih i administrativnih kadrova, ali i manjak radnika na terenu, a ukupni dug iznosi skoro pet milijardi kuna.


Gradski zastupnici nisu prihvatili niti polugodišnje izvješće o radu ZET-a, a ni Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, što znači da sve te tvrtke čeka duboko restrukturiranje.