Pravo na udomiteljstvo

Nakon tri godine borbe istospolni par u Hrvatskoj uspio udomiti dvoje djece. U medijima više neće istupati

P. N.

foto Davor Puklavec/PIXSELL

foto Davor Puklavec/PIXSELL

U odluci Ustavnog suda bilo je navedeno da Zakon o udomiteljstvu proizvodi diskriminatorne učinke. Zakon nije ukinut, ali nadležni ga moraju tumačiti na način da nikome ne oduzimaju pravo da bude udomitelj.Nakon tri godine borbe za svoja prava, istospolni par, Ivo Šegota i Mladen Kožić, uspjeli su udomiti dvoje djece. Par koji je svoju borbu vodio kroz institucije i kroz medije od danas, kako su i najavili, više u medijima neće istupati. Naime, Šegorta i Kožić rekli su da od trenutka kad uspiju usvojiti djecu više neće davati izjave.


Za udomiteljstvo su se prijavili prije tri godine, a da bi napokon postali skrbnici udomljene djece morali su tužiti i državu. Slučaj je na koncu završio na Ustavnom sudu, koji je početkom veljače odlučio da istospolni parovui mogu biti udomitelji.


– Jako smo zadovoljni i sretni jer su, izgleda, naši argumenti prihvaćeni. Odluka Upravnog suda upravo je potvrđena odlukom Ustavnog suda, izjavio je tada Šegota.


Borba protiv institucija
U odluci Ustavnog suda bilo je navedeno da Zakon o udomiteljstvu proizvodi diskriminatorne učinke. Zakon nije ukinut, ali nadležni ga moraju tumačiti na način da nikome ne oduzimaju pravo da bude udomitelj.


Šegota i Kožić morali su “preskočiti” i Centar za socijalnu skrb Zagreb, koji je u dva navrata odbacivao njihov zahtjev,d abi na koncu Visoki upravni sud prije dva mjeseca donio odluku po kojoj resorno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mora platiti većinu troška suđenja na Upravnom sudu.


Ovom odlukom potvrđena je odluka Upravnog suda u Zagrebu, na kojem se također vodila parnica u ovom slučaju. Upravni sud je poništio rješenje Ministarstva, koje je Šegoti i Kožiću svojim odlukama onemogućivalo pristup procjeni za udomitelje.