Odgođene vježbe

Nakon tragedije češke obitelji MORH pojačava sigurnosne mjere oko poligona “Josip Markić”

Hina

Sve planirane aktivnosti obuke s bojnim streljivima koje su se trebale provesti ovaj tjedan, odgođene suMinistarstvo obrane izvijestilo je u ponedjeljak da se odgađaju ovotjedne vojne vježbe na poligonu “Josip Markić” kod Knina,  zbog tragedije u kojoj je prošloga tjedna poginuo dječak iz Češke.


Nakon tragičnog događaja proteklog tjedna, a u cilju još veće sigurnosti na vojnom poligonu “Josip Markić” i za pripadnike Hrvatske vojske i za civile, Oružane snage RH odlučile su poduzeti dodatne mjere sigurnosti. Zato je odgođena i vojna vježba koja je najavljena od danas do 27. lipnja, priopćio je MORH.


Iako se nakon svake vojne vježbe koja uključuje bojno gađanje posvećuje posebna pozornost pronalasku neeksplodiranih sredstava i provodi se pirotehnička sanacija terena, iznimno je odlučeno da se hitno napravi dodatna kontrola i utvrdi trenutačna razina zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima cjeline 3 (područje ciljeva gdje se provode bojna gađanja) na vojnom poligonu “Josip Markić”.
Pirotehničari će raditi dodatni pregled i uzorkovanje terena na cjelini 3, te su sve planirane aktivnosti obuke s bojnim streljivima koje su se trebale provesti ovaj tjedan, odgođene za iduće razdoblje.


Osim toga, postavit će se i dodatne ploče upozorenja, trenutačno ih je šest, koje na hrvatskom i engleskom jeziku jasno sugeriraju da je cjelina 3 opasno područje, da se ulazi na vlastitu odgovornost i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva.


Prošloga tjedna 9-godišnji dječak iz Češke poginuo je u eksploziji granate kod Obrovca. Eksplozivnu napravu, koja će ga stajati života, dječak je našao na vojnom poligonu “Josip Markić” kod Knina, u koji je češka obitelj ušla automobilom.