ASK

Nakon sastanka s ministricom, svinjogojci nezadovoljni: “Mi ćemo jednostavno početi kolinje”

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Borna Jaksic/PIXSELL

Ilustracija / Foto Borna Jaksic/PIXSELL

Tomislav Pokrovac poručuje da će se boriti na "dva fronta - i na cesti i na obiteljskim gospodarstvima”Završen je višesatni sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na temu afričke svinjske kuge (ASK), a ministrica Marija Vučković nakon toga je izjavila kako će Ministarstvo nastojati iznaći dodatan način podrške za dio proizvođača koji nije obuhvaćen programom za nadoknadu gubitaka tijekom vremena u kojem ne mogu držati svinje, dok predstavnici prosvjednika nisu bili zadovoljni.


“Rekli smo da ćemo pokušati napraviti dodatni program male vrijednosti kako bismo obuhvatili tu populaciju posjednika svinja. Potvrdili smo da radimo tipska rješenja za tradicijske farme, kako za one koji će držati rasplodna grla, tako i za one koji će se baviti tovom. To je naša mjera kako bismo održali i podržali tradiciju koja se odnosi na cijelu Hrvatsku, a ne samo za Slavoniju”, kazala je Vučković u izjavi novinarima.


“Svinjokolja? Nemoguće!”


Ponovila je da je broj slučajeva zaraze ASK-om u silaznoj putanji, no da treba biti i dalje na oprezu te izrazila nadu da se prosvjedi neće nastaviti.
“Ljudi koji prosvjeduju, a došli su na sastanak, više puta su istaknuli da je njihov glavni zahtjev da se omogući svinjokolja na njihovom gospodarstvu, za vlastite potrebe. Mi smo rekli da je to nemoguće”, kazala je ministrica Vučković, napomenuvši da ne može jamčiti datum početka svinjokolje.


Sastanak u Ministarstvu održan je predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, HPK Odbora za svinjogojstvo, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga uzgajivača svinja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica, Hrvatske udruge proizvođača svinja, Hrvatske gospodarske komore, Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.


Predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović izjavio je da bi bio zadovoljan sastankom kad bi mogao vratiti vrijeme na 23. lipnja, na dan kada je postojala sumnja na afričku svinjsku kugu te je prosvjednicima poručio “da se strpe”.


“Neka se strpe”


“Ja ne mogu to nazvati povlačenjem. Neka se strpe. Bilo bi dobro da se vrate u svoje tople domove i pričekaju 14-15 dana do tih famoznih svinjokolja. Ima nas jako puno koji nemamo od čega raditi svinjokolje. Danas su prosvjedi legitimni, imaju pravo”, kazao je Golubović.


Sastanku su nazočili i predstavnici poljoprivrednika koji već neko vrijeme prosvjeduju, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac i predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje Duško Pavlik.Pokrovac je nakon sastanka izjavio za medije da su oni i dalje nezadovoljni, zatp što nije ispunjen njihov zahtjec za omogućavanjem svinjokolje.


“Znao sam da će ovako završiti, to je za mene kokošinjac. Na kraju sastanka su nam se počeli smijati i vrijeđati nas, to nije u redu. Došli smo s tim stavom da nam se dozvoli kolinje i da sklonimo zdrave svinje da se ne zaraze.


Ako ne budete neke stvari rješavali hitno, mi ćemo jednostavno početi s kolinjima”, poručio je Pokrovac, dodavši da će se boriti na “dva fronta – i na cesti i na obiteljskim gospodarstvima”.


Pozdravio je današnje mjere Vlade za pomoć svinjogojcima, a na upit novinara hoće li se nastaviti prosvjedi, i Pokrovac i Pavlik kazali sa da ne mogu reći hoće li se nastaviti prosvjedi, već će o tome odlučiti Stožer i Sindikat nakon što im prenesu razgovore u Ministarstvu.