Bivša predsjednica

Nakon dugo vremena oglasila se Kolinda, ima važnu poruku o svojoj inicijativi

Portal Novi list

Reuters

Reuters

Podsjetila je da je Inicijativu triju mora osnovala zajedno s poljskim predsjednikomNakon dugo vremena u javnosti se oglasila bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Osvrnula se na današnju iskazanu namjeru Vlade o Inicijativi triju mora.


Riječ je o platformi 12 članica EU, na potezu Baltik-Jadran-Crno more, koju je upravo bivša predsjednica pokrenula u suradnji s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.


2Posebno mi je drago što je danas Predsjednik Vlada Republike Hrvatske Andrej Plenković dao punu potporu i obećao nastavak sudjelovanja Hrvatske u Inicijativi triju mora, koju sam osnovala zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.
To dokazuje koliko je to snažna platforma za suradnju 12 država članica EU, a njezin uspjeh, te korist koju donosi Hrvatskoj najbolje pokazuje kako Hrvatska može biti aktivan sudionik na međunarodnoj sceni.


Veseli me što će Vlada RH raditi na potpori i promidžbi hrvatskih projekata iz energetike, prometa i digitalizacije koji su na popisu strateških projekata Inicijative, kako bi se prije svega jačala hrvatska energetska neovisnost, prometna povezanost i digitalizacija države i društva, čime će se poboljšati naš ukupni životni standard”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.Ciljevi inicijative jesu jačanje regionalne političke, ekonomske, infrastrukturne, energetske, sigurnosne suradnje, posebice osiguravanje diverzifikacije opskrbe energijom. To bi se postiglo, među ostalim, i izgradnjom LNG terminala na Krku. Zajedno s već izgrađenim terminalom u Poljskoj, na taj bi se način suprostavilo ruskom monopolu na europskom tržištu plina.


Inicijativi triju mora protivi se, pak, sadašnji predsjednik Republike Zoran Milanović. On je danas ocijenio da je ta inicijativa Hrvatskoj nepotrebna i potencijalno štetna zbog mogućeg zamjeranja Berlinu i Moskvi.


“Protiv sam toga da Hrvatska za tu inicijativu da i lipe”, rekao je Milanović.