Vremenska prognoza

Nakon bure danas sutra počinje – pravo ljeto. Idući dani bit će vrući, temperature će ići preko 30

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ljetni ugođaj i kopnu, gdje bi se neki već u drugoj polovini tjedna mogli požaliti na neugodnu vrućinu. Ipak noći će još biti ugodne, štoviše, u utorak i srijedu i svježe, što će većini osigurati dobar sanOd danas počinje dulje razdoblje stabilnijeg vremena, koje će potrajati najmanje do subote. Prevladavat će sunčano, a od utorka će ponovno biti i sve toplije. Štoviše, u drugoj polovini tjedna danju i vruće, piše HRT.


U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, uz povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka bit će od 9 do 12 °C, a dnevna između 23 i 25 °C. U središnjoj Hrvatskoj ipak manje oblaka – prevladavat će sunčano vrijeme uz samo povremeno umjerenu naoblaku, a uz slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar bit će ugodno – temperatura između 23 i 25 °C.


U gorju također danju sunčano i ugodno toplo, no ipak vjetrovitije, ujutro i prilično svježe. Vjetrovito će u prvom dijelu dana biti i na sjevernom Jadranu, gdje će bura često biti umjereno jaka, podno Velebita i uz olujne udare. Nakon oblačnijeg jutra danju će biti sunčano, a temperatura će dosegnuti 26 pa i 28 °C. U Dalmaciji će također dan početi uz umjerenu i jaku buru te sjeverni vjetar, koji će poslijepodne slabjeti i na otvorenome ponegdje okrenuti na jak sjeverozapadnjak, pa će more biti umjereno valovito, na otvorenome prolazno i valovito. Uz obilje sunčana vremena, i dalje će biti većinom vrlo toplo.
Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također buru poslijepodne na otvorenome zamijeniti sjeverozapadnjak.”


Već u utorak vjetar će samo rijetko na Jadranu biti umjerene jakosti i uglavnom će biti riječ o dnevnoj cirkulaciji – noću i ujutro puhat će bura, a danju sjeverozapadnjak, odnosno uz obalu i jugozapadnjak i zapadnjak. Bit će vedro, uz samo povremeno malo oblaka na nebu. I temperatura će biti u porastu pa će zavladati pravo ljetno vrijeme. Ljetni ugođaj i kopnu, gdje bi se neki već u drugoj polovini tjedna mogli požaliti na neugodnu vrućinu. Ipak noći će još biti ugodne, štoviše, u utorak i srijedu i svježe, što će većini osigurati dobar san.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.